Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дискусионен форум за студенти проведоха секретарите на местните комисии за борба с трафика на хора в Сливен, Бургас и Благоевград

11 април 2022 16:06, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 408
Forum

С цел надграждане на регионалните политики за превенция на престъплението трафик на хора, предотвратяване на трудовата експлоатация и взаимодействие с академичната общност, секретарите на местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Сливен, Бургас и Благоевград, проведоха дискусионен форум на тема „Противодействие на трафика на хора с цел принудителен труд”.

В събитието взеха участие над 80 студенти и преподаватели от Технически университет – София, Факултет и колеж, гр. Сливен, Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас и ЮЗУ „Неофит Рилски”, гр. Благоевград.

Росица Янева, секретар на МКБТХ – Бургас направи общ преглед на престъплението трафик на хора, Любка Костадинова, секретар на МКБТХ – Благоевград синтезира първопричините за развитие на съвременното робство, Владимир Друмев, секретар на МКБТХ – Сливен представи актуална информация за трафика на хора с цел трудова експлоатация в европейския контекст.

Постави се акцент върху миграционните бежански потоци във връзка с войната в Република Украйна и произтичащите от това социални и икономически промени, които са предпоставка за тревожно нарастване на мащабите на престъплението.

След провеждане на ползотворна дискусия с участниците и обсъждане на конкретни казуси, във втората част на събитието се присъедини Михаил Стефанов, консултант и обучител, с дългогодишен опит в организирането и провеждането на превантивни дейности по линия на трафика на хора. Беше представен специализиран видео материал, който показва рисковите ситуации, пред които са изправени младите хора в процеса на намиране на трудова заетост.

 

 

Според последни данни на Европейската комисия, трафикът на хора с цел трудова експлоатация е засегнал около една четвърт или 26 % от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз.

Жертвите са експлоатирани в секторите на строителството, селското и горското стопанство, промишленото производство, ресторантьорството, хотелиерството, развлеченията, полагането на грижи, почистването и обслужването в домакинствата, рибарството, търговията на дребно и транспорта.

Интернет и злоупотребата с технологии са се превърнали в основна част от бизнес модела на трафикантите и присъстват на всеки етап от престъплението – от набелязването и набирането на хора, през контрола и принудата до експлоатацията.

Снимки

Forum