Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво да правя, когато малчуганите станат повече?

12 април 2022 16:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 952
Какво да правя, когато малчуганите станат повече?

Отглеждането на няколко деца в един дом може да бъде огромно предизвикателство за хората. Докато имате само едно дете, може да го обгрижите с цялото си внимание и да му предоставите повече лично пространство. Но какво става, когато малчуганите стават повече?

 

В тази статия ще говорим за няколко неща, които може да направите, за да улесните ежедневието на вас и вашите деца. Може да организирате подредбата в дома си или да добавите нови мебели, например легла на два етажа, да обособите място за игра и играчки, да създадете план график за хранене и други.

Организирайте дома си подобаващо

Когато имате повече от едно дете, ще забележите, че домът ви става все по-неподредено място. Затова е хубаво да се подготвите и да вземете подходящи мерки предварително.

Обособете детските стаи

Помислете за разположението в дома ви още преди да е време второто дете да се нанесе. Имате ли достатъчно място за две отделни детски стаи? Ако да, то това е прекрасно, защото ще им даде достатъчно лично пространство и независимост. В случай че не разполагате с две отделни стаи, ще е необходимо да създадете една обща, но комфортна детска стая. Помислете за компактно и ефективно разположение на мебелите, за да използвате максималния капацитет на наличното пространство. Двойните легла са едно чудесно решение за малки стаи.

Направете основно почистване и изхвърлете всичко ненужно

Отделете време, за да организирате и категоризирате всички предмети, играчки, дрехи и други неща, които затрупват къщата ви, независимо дали са ваши или на децата ви. Отделете тези неща, които ще са ви напълно необходими и оставете само тях. Отстранете, изхвърлете или подарете всичко останало. Гарантираме ви, че това ще ви спести много главоболия от подреждане и чистене напред във времето. С колкото по-малко неща разполагате, толкова по-малко време ще отделяте, за да ги подреждате, след като децата ви ги разхвърлят навсякъде.

Определете места, където децата да съхваняват играчките си

Всички знаем колко много играчки се озовават в къщата ни след появата на децата. Изглежда не само не спират да се трупат, а дори стават повече от преди. И тъй като децата обичат да играят с всичко налично, може да се улесните като определите специфични места, където да ги съхраняват. Големите пластмасови или бамбукови кошове са подходящо място. Може да ги поставите в детската стая или във всекидневната. Създайте правило за децата да прибират всичките си играчки обратно в кошовете след като спрат да ги ползват.

Направете график и план за готвене

Грижата дори за едно дете е огромно предизвикателство, а какво остава, когато станат повече на брой. Ежедневното приготвяне на ястия за цялото семейство може да бъде трудоемка задача, която отнема голяма част от деня ви. За да организирате максимално времето си, направете предварителен график на ястията, които ще приготвите през седмицата. Заедно с графика и готовото меню, ще разполагате и с целия си лист за пазаруване.

 

Вместо да отделяте време, за да отидете до магазина всеки ден и да се редите на опашки, може да закупите всички необходими продукти за седмицата в подходящ за вас ден, например неделя. Готовото меню ще ви спести време, тъй като вече ще имате идея какво точно да сготвите. Приготвянето на ястията също ще стане по-бързо след като създадете рутина, а може и да планирате по-големи количества, които да стигнат за повече от един ден.

Обърнете еднакво внимание на всяко едно дете

Често срещано е дадено дете да се чувства пренебрегнато, когато има повече от едно дете в къщата. От друга страна, ако са няколко на брой и игрите им се превръщат в пакости, е редно да се поставят определени граници.

 

Индивидуалният подход към детето е важна част от развитието му. В същото време, не може да позволите другото дете да се чувства пренебрегнато. В напрежението и стреса от деня, много родители забравят, че например прохождащите деца все още не разбират кога е редно или нередно да правят дадено нещо. Други пък оставят по-големите първородни деца без достатъчно внимание, тъй като са заети да обгрижват нуждите на по-малкото.

 

Постарайте се да обръщате внимание на всяко дете, както поотделно, така и когато са заедно. При възможност, помислете за часове от деня, в които даденото дете се нуждае най-много от вас и вниманието ви (например кърмене, помощ с домашни и други).

Източник на изображение : Unsplash.com