» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Котел отбеляза 201-годишнината от рождението на Георги Раковски

14 April 2022 17:26,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 378
Ритуалът се проведе пред бюст-паметника на Раковски

Денят, посветен на Георги Раковски, събра десетки котленци и гости на града пред бюст-паметника на възрожденеца в Котел, по време на ритуал, организиран от общината. Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът Коста Каранашев. Той посочи, че на този ден всяка година Котел отдава почитта си към най-великият син на България, към личността, която може да бъде наречена духа, кръвта и сърцето на нашата нация.

Гост на събитието бе зам.областният управител Пепа Генчева. От името на областния управител Веселин Вълчев и от свое име тя пожела на котленци да пазят свободолюбивия дух на Раковски, вдъхновил много радетели за Освобождението на България и вдъхновява и днес с отдадеността си на каузата за свободно Отечество.

Участие в празничната програма взеха децата от съставите при НЧ „Съгласие-Напредък“ – Котел, ЦПЛР – Котел и ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“. Ученичката Анелия Великова бе отличена с наградата от кмета на общината за представянето й в конкурса за есе „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“.

Ръководителите на общината, гостите и гражданите на Котел поднесоха венци и цветя, а след това се поклониха пред саркофага на Георги Раковски в пантеона.

Послучай 201-та годишнина от рождението на националния герой бе представена изложба на оръжия от 19 век, от личната колекция на Христо Станев. В празничната програма имаше викторина и футболен турнир. Даден бе старт на Третата възрожденска колоездачна обиколка „Гран при Раковски“.

Информацията и снимките са на пресцентъра на община Котел.

Photos

Цветя за герояцветя и на саркофага