Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ

12 май 2022 13:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 406
Gosty

Кметът Стефан Радев посрещна днес Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Причина за визитата на чуждестранния общински съветник е 24-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда в момента в Сливен. Хорват е специален гост на фестивала. Той бе придружен от директора на местната библиотека в Печ - Тамаш Мислер.

Пред кмета Радев, който е председател на организационния комитет на фестивала, гостите споделиха, че са впечатлени от организацията и мащабите на проявата, което е ценен опит за инициирането на такива събития.

На свой ред Стефан Радев заяви, че Сливен се гордее с инициативата, която през годините става все по-популярна и превръща града в столица на детските книги и най-малките читатели.

В хода на разговора беше повдигната темата за усложнената обстановка в Украйна и предизвикателствата за цяла Европа, свързани с интеграцията на бежанската вълна. Дискусията повдигна въпроса за задълбочаване на контактите на двата побратимени града в различни сфери.

„Предизвикателствата на днешното време ни дават повод да търсим задълбочаване и по-интензивни контакти, както и общи инициативи между отделните европейски народи. Да бъдем по-единни и да гледаме в една посока“, сподели пред гостите сливенският градоначалник. Той изрази пълна готовност за съдействие за възстановяване на стопанските отношения между Сливен и Печ.

В рамките на срещата бе обсъдено и бъдещо съвместно участие на различни европейски конкурси, в което да се включат и трети страни.

Гостите отправиха покана към кмета Радев Община Сливен да се включи в честванията за празника на град Печ на 1 септември. Те получиха от домакина новото издание на цветния албум с действащите църкви на територията на общината и каталог от изображения на най-емблематичните места в града под Сините камъни. Тамаш Хорват подари на кмета Радев новата си книга, сувенири и продукти от местно производство.

На срещата присъстваха зам.-кметът Пепа Чиликова и Павлина Бонева от дружеството на българското малцинство в Печ.

Връзките между Печ и Сливен датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през месец май 2001 год., а в края на 2002 год., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год. Сътрудничеството се осъществява в широк спектър от дейности и разработка на съвместни проекти.

 

Снимки

GostyGostyGosty