» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител Пепа Генчева откри Кръгла маса, част от събитията на XXIV Национален фестивал на детската книга в Сливен

12 May 2022 14:08,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 360
123

Заместник областният управител Пепа Генчева бе сред гостите на XXIV Национален фестивал на детската книга в Сливен, организиран от РБ "Сава Доброплодни".

Тя откри Кръгла маса с международно участие на тема: "Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят". Част от събитието бе и изложба под надслов "Театрални кукли на любими литературни герои".

Г-жа Генчева приветства гостите на събитието и г-жа Росица Петрова - Василева, директор на РБ "Сава Доброплодни". Изтъкна ползите от четенето: „Всички знаем ползите от четенето на книги. То развива мисленето и въображението, увеличава речниковият фонд, повишава грамотността, разширява творческите възможности, подобрява способността за концентрация. В днешният бързоразвиващ се свят, свят на лесно консуматорство и буквално заливане с информация от всякакъв характер и информационни източници, писането на детски книги е огромно предизвикателство пред авторите.

Съчетаването на новите технологии с традиционните похвати на писане на книжки за деца е крайно належащо, за да се привлече и задържи вниманието на съвременните подрастващи. И все пак, независимо от времето, в което живеят, независимо дали са родени през 70-тте или през 2020 година, децата имат нужда да се потопят в света на фантазиите, да разширят хоризонтите на мисленето и въображението си, да обогатят духовния си свят.

Наш дълг е, да насърчаваме подрастващите да четат. Да възпитаваме любов към книгите, да подхранваме желанието и интересът им към четенето.

Щастлива съм, че именно нашият град е домакин на този национален форум.

Винаги ме е впечатлявала мисълта на Туве Янсон:

"Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорност. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро."

Нека децата ни имат утрините на своя живот!”

Photos

234456