Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приемът на учениците в I клас започва в края на месец май

13 май 2022 10:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 481
Priem

От 26 май започва приемът на учениците в I клас за учебната 2022/ 2023 година. Със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев, е утвърден графикът на дейностите по приема. Родителите могат да се запознаят с него от специализирания сайт за прием: https://priem.sliven.bg:3443/

До края на месец юни ще се извършат три класирания. Свободните места за първото класиране ще бъдат обявени до 12 ч. на 26 май, a от 13 ч., на същия ден, системата ще бъде отворена за регистрация на заявления за прием.

И тази година кандидатстването се осъществява през електронната система за прием, но освен по електронен път, родителите ще могат да подадат заявление и на място в училището, за което ще кандидатстват по първо желание. В съответствие с разпоредбите на чл. 5 от Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен (приета с Решение № 529/26.01.2017 г. на Общински съвет-Сливен), след приключване на третото класиране родителите на незаписаните деца подават заявления за записване в училищата, в които има останали свободни места.

Водещ критерий при приема е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето. Децата се подреждат в четири групи в зависимост от периода на уседналост в низходящ ред, според получения сбор от точките по отбелязаните критерии. При равни условия се класират на случаен принцип със случайни числа, чрез компютърната система. Важно е да се отбележи, че при класирането регистрационния номер, датата и часът на регистрация не се взимат предвид. Родители и деца, които по някаква причина не фигурират в локална база данни „Население“ на община Сливен, но имат адресна регистрация на територията на общината, могат да получат входящ номер само на място в училището, за което кандидатстват по първо желание.

Община Сливен напомня на родителите, че след записване на класирано дете, отпада възможността да се участва в следващо класиране. Това може да стане само при отписване на детето от училището (изтегляне на документите му) и подаване на ново заявление в системата за електронен прием, в сроковете, посочени в графика за прием.

Незаписаните в срок деца автоматично отпадат от приетите, губят входящия си номер, с който са участвали в класиране и могат да кандидатстват отново за прием с нов входящ номер и ново заявление. Ако детето не е класирано, заявлението му за участие автоматично се прехвърля към следващото класиране.