» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Приемът на учениците в I клас започва в края на месец май

13 May 2022 10:05, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 year ago, number of readings: 474
Priem

От 26 май започва приемът на учениците в I клас за учебната 2022/ 2023 година. Със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев, е утвърден графикът на дейностите по приема. Родителите могат да се запознаят с него от специализирания сайт за прием: https://priem.sliven.bg:3443/

До края на месец юни ще се извършат три класирания. Свободните места за първото класиране ще бъдат обявени до 12 ч. на 26 май, a от 13 ч., на същия ден, системата ще бъде отворена за регистрация на заявления за прием.

И тази година кандидатстването се осъществява през електронната система за прием, но освен по електронен път, родителите ще могат да подадат заявление и на място в училището, за което ще кандидатстват по първо желание. В съответствие с разпоредбите на чл. 5 от Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен (приета с Решение № 529/26.01.2017 г. на Общински съвет-Сливен), след приключване на третото класиране родителите на незаписаните деца подават заявления за записване в училищата, в които има останали свободни места.

Водещ критерий при приема е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето. Децата се подреждат в четири групи в зависимост от периода на уседналост в низходящ ред, според получения сбор от точките по отбелязаните критерии. При равни условия се класират на случаен принцип със случайни числа, чрез компютърната система. Важно е да се отбележи, че при класирането регистрационния номер, датата и часът на регистрация не се взимат предвид. Родители и деца, които по някаква причина не фигурират в локална база данни „Население“ на община Сливен, но имат адресна регистрация на територията на общината, могат да получат входящ номер само на място в училището, за което кандидатстват по първо желание.

Община Сливен напомня на родителите, че след записване на класирано дете, отпада възможността да се участва в следващо класиране. Това може да стане само при отписване на детето от училището (изтегляне на документите му) и подаване на ново заявление в системата за електронен прием, в сроковете, посочени в графика за прием.

Незаписаните в срок деца автоматично отпадат от приетите, губят входящия си номер, с който са участвали в класиране и могат да кандидатстват отново за прием с нов входящ номер и ново заявление. Ако детето не е класирано, заявлението му за участие автоматично се прехвърля към следващото класиране.