Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Връчиха тържествено наградите от Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов"

19 май 2022 12:10, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 360
Пепа Чиликова и Петя Цонева

Победителите от Деветия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов” получиха своите награди на тържествена церемония в зала „Сливен“. Отличието за 2022 г. получи Петя Цонева от Габрово - доктор и доцент в областта на английската литература, преподавател във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тя получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1 500 лв., осигурени от Община Сливен. От името на кмета Стефан Радев наградата й бе връчена от заместник-кмета Пепа Чиликова.

„Връчването на наградата за поезия на името на големия Дамян Дамянов е особено важно събитие за нашия град. Днес ние се докосваме до неговата нежна душа и допълваме нюансите на ежедневието си с човещина, цветовете на любовта и чистата искреност, които той носеше и раздаваше чрез лириката си. За мен е удоволствие да връча тази награда от името на кмета на Сливен Стефан Радев. Моля, приемете неговите пожелания за още много творческо вдъхновение, успешно представяне на бъдещи конкурси и признание за вашата поезия. Бъдете здрави и до скоро в Сливен!“, каза Пепа Чиликова.

Тя връчи и наградата за дебют, осигурена от Агенция „Компас“. Носител е Жени Щерева – начален учител от Пловдив. Победителите бяха определени от жури с председател съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева, която присъства на награждаването.

 

В конкурса участваха 46 книги на автори от цялата страна – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Ловеч, Габрово, Хасково, Плевен, Благоевград, Ямбол и др. В надпреварата участваха и 13 автора, които през изминалата година, в срок до 31 март 2022 г., са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на София, Пловдив, Банкя, Златица и др.

В програмата за награждаването със свои участия се включиха децата и младежите от театрална студия „Хвърчащите хора“ при Военен клуб – Сливен, с ръководител Вяра Начева и вокално студио „Усмивка“, с вокален педагог Мария Желева.

19.05.2022 г

Снимки

Жени Щерева конкурс за поезия "Дамян Дамянов"