Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Веселин Вълчев проведе Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания

09 юни 2022 10:01,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 297
123

В областна администрация Сливен бе проведен Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания след двегодишна пауза поради пандемичните ограничения. Заседанието бе водено от Областния управител Веселин Вълчев, който е и председател на съвета. В заседанието взеха участие представители на други институции в областта, както и представители на организациите на хората с увреждания, които бяха натрупали проблеми и искаха да ги споделят.

Експерти от Областния информационен център представиха информация за два проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост:

1. Проект П39 от Националния план за възстановяване и устойчивост - "Модернизиране на дългосрочната грижа", част от компонент "Социално включване", Стълб IV "Справедлива България".

2. Проект П40 от Националния план за възстановяване и устойчивост - "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания", част от компонент "Социално включване", Стълб IV "Справедлива България".

Бе проведена и широка дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания в областта. Като най-наболели и с местна значимост бяха изтъкнати следните проблеми:

 Увеличение на цената на билетите и картите и премахване на облекченията за градски транспорт на хората с увреждания от общината;

 Премахване на безплатния вход и налагане на такса за влизане в гробищния парк с кола. Хората с увреждания изтъкнаха, че ако за някой е въпрос на избор дали да влезе с кола или пеша, за много от хората с увреждания това е единствения начин да уважат близките си;

 Синята зона – въведени са рестрикции от общината, инвалидите да могат да паркират вече само и единствено на местата предназначени за тези цели, а преди са можели да паркират и на общите места. Паркоместата за инвалиди са малък брой в централната част и ако се случи да дойдат няколко човека едновременно, с часове нямат възможност да паркират;

 Друг проблем e достъпността на тротоарите заради водния цикъл в градската среда;

 Липсва и достъпност за инвалиди до някои институции в града;

 

Областният управител г-н Вълчев пое ангажимент да отправи въпросите на хората с увреждания към отговорните институции и заедно ще очакват решения на проблемите.

Снимки

345567