Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен отново е на челните места в Националния рейтинг на активната прозрачност сред всички институции

16 юни 2022 13:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 378
Obshtina Sliven

Община Сливен отново е на първо място по рейтинг на активната прозрачност в Областта сред всички административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. Според резултата от гражданския одит, провеждан ежегодно от Програма „Достъп до информация“, Община Сливен е на седмо място сред всички общински администрации в България. Сред всички оценявани 563 институции в страната, е на осмо място.

„Това е успех и поредно заслужено признание за работата ни по прилагане на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Конкуренцията е голяма и това е и висока оценка за официалната ни интернет страница, която отговаря на изискванията за прозрачност на администрацията. Убеден съм, че това ще бъде стимул да продължим да работим в същия дух и да надграждаме своите услуги и дейност в интерес на гражданите“, коментира кметът Стефан Радев. И през изминалата година, Община Сливен няма нито един отказ за предоставяне на обществена информация, а секция „Достъп до обществена информация“, има съдържание, което напълно съответства на разпоредбите на ЗДОИ.

Резултатите бяха обявени официално на онлайн пресконференция от изпълнителния директор на Фондация „Достъп да информация“ /ПДИ/ - д-р Гергана Жулева. Според резултатите от картата на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет за 2022 г., Община Сливен се доближава до 100% активна прозрачност. https://data.aip-bg.org/surveys/O24H73/map

Само 14 Общини в страната имат над 90% рейтинг на финансова, бюджетна прозрачност и интегритет.

Нивото на прозрачност през 2022 г. бе оценено прецизно с точкова система по 118 индикатора за общините, като за останалите институции, индикаторите са по-малко. В периода от 1 април – 10 юни 2022 г., Програма „Достъп до информация“, прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

И през миналия кметски мандат Община Сливен е била отличена с

две национални признания за работата си по ЗДОИ - най-високото отличие - статуетката Златен ключ през 2016 г. и бе на първо място по рейтинг на активната прозрачност сред всички институции в България на местно и централно ниво.

Община Сливен е два пъти носител на Златен ключ от приемането на ЗДОИ. Отличена е и с награда за най-добър сайт по отношение на ЗДОИ.