Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен предстои V Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

23 юни 2022 15:48, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 318
Teatralen festival

И тази година Сливен се превръща в притегателна точка за млади театрали от цялата страна. Поводът е петото поредно издание на Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Той започва на 24 юни, като официалното откриване ще се състои от 16 ч. в зала „Зора“.

По думите на директора на фестивала и общински съветник Соня Келеведжиева, и тази година е отчетен сериозен интерес към културната проява. В нея ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава. В конкурсната част могат да участват, както театрални състави, така и индивидуални изпълнители, разпределени в две възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години.

„Фестивалът се разраства. Очакваме около 350 гостуващи деца и изключително добри спектакли в тазгодишното издание“, посочи още Келеведжиева. Тя информира, че за втора поредна година ще бъде връчена парична награда от кмета Стефан Радев на една от сливенските театрални формации. Миналата година наградата получи Детски театър „Зора“ при Народно читалище „Зора 1860“-Сливен.

От тази година Общинският съвет вече ще връчва две парични награди. С едната ще бъде отличена трупа от първата възрастова група – до 14 години. Втората ще бъде връчена на състав във следващата възрастова група – от 14 до 19 години.

„Радвам се, че колегите от общинския съвет подкрепиха идеята за провеждането на фестивала. Ние сме първият и единствен до момента местен парламент в страната, който организира и осигурява средствата за такова културно начинание. Горд съм, че това се случва в Сливен! Атмосферата, която създават младите театрали е невероятна“, посочи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той заяви още, че се обмисля възможността за разширяване на формата на театралната проява и от национална, да се превърне в международна.

През трите фестивални дни публиката ще има възможност да проследи конкурсната част, спектаклите заедно със съпътстващите развлекателни програми, както и вече традиционния „Празник на приятелството“, организиран в рамките на фестивала.

„Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 26 юни, с награждаване на участниците. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.