» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Насрочена е среща за създаване на Местна инициативна група - (МИГ) „Котел, Сливен и Върбица“

07 July 2022 15:40, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 2 years ago, number of readings: 435
Rabotna sreshta

Общините Котел, Сливен и Върбица организират информационна среща. Тя е свързана с кандидатстване на Община Котел като водещ партньор за учредяване на Местна инициативна група – МИГ „Котел, Сливен и Върбица“. Процедурата № BG06RDNP001-19.610 е по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР). Целта на събитието е да се оповести намерението за формиране на местно партньорство между Общините Котел Сливен и Върбица, да се учреди местното партньорство, да се разяснят целите и приоритетите му, възможностите за кандидатстване, ползите от партньорството.

В тази връзка се канят за участие представители на - нестопанския сектор, НПО, читалища, физически лица, както и от стопанския сектор - фирми, кооперации, земеделски производители, занаятчии и заинтересовани лица от местната общност от селата - Божевци, с. Гергевец, с. Глуфишево, с. Изгрев, с. Ичера, с. Зайчаре, с. Камен, с. Мечкарево, с. Николаево, с. Панаретовци, с. Раково, с. Самуилово, с. Сотиря, с. Средорек, с. Стара река, с. Тополчане.

Срещата ще се проведе на 12 юли от 15 ч. в залата на НЧ „Пробуда-1932“ с. Камен, община Сливен при следния дневен ред - представяне на Подхода „Водено от общностите местно развитие“; Обсъждане на приоритети за местно развитие на общините и възможностите на ВОМР за подпомагане на развитието на местната икономика; Излъчване на представители на неправителствения сектор и местния бизнес за установяване на местно партньорство за подаване на проект за подготвителна помощ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., а на по-късен етап и формиране на местна инициативна група.

Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., посредством мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“, финансира създаването на местни инициативни групи и Стратегии за водено от общностите местно развитие, които обхващат не само селски, но и градски ареали, извън строителните граници на град с население над 30 000 жители.

Местните инициативни групи се създават съгласно Програмата за развитие на селските райони с цел увеличение на добавената стойност от стопанската дейност на общините, създаване на работни места и спиране на обезлюдяването в селските райони, развитие на алтернативни икономически дейности, на иновативни производства и на териториална идентичност чрез разработването на местни проекти, за разработването и прилагането на Стратегии за местно развитие (СМР). Те са неправителствени организации, които включват в състава си публични, бизнес и граждански организации, действащи на територията. МИГ обединява местните действащи лица около споделени идеи за развитие, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони. Тя действа като агенция за развитие, която управлява и прилага стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), като организира и провежда приеми и оценки на проекти по стратегията, подготвени и подадени от организации и физически лица с адрес на управление или постоянен адрес на територията на МИГ.

С оглед на горепосоченото, са взети решения на Общинските съвети на Общините Котел, Сливен и Върбица, за създаване на Местна инициативна група на територията на община Котел с всички населени места, Община Върбица с всички населени места и Община Сливен (без териториалните граници на град Сливен), с териториите на следните населени места – Божевци, Изгрев, Ичера, Зайчаре, Камен, Гергевец, Раково, Самуилово, Сотиря, Средорек, Стара река, Тополчане, Глуфишево, Николаево, Панаретовци, Мечкарево.

В настоящия програмен период 2021-2027 г., ще има възможност да кандидатства и изпълни подготвителна мярка – 19.1 със срок 6 месеца и със следните дейности - популяризиране на процеса на разработка на стратегия за водено от общностите местно развитие (ВОМР); обучение на местни лидери и заинтересовани страни; проучвания и анализи на територията; подготовка на Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР), включително консултиране на местната общност във връзка с подготовката на стратегията; координация на изпълнението на подготвителните дейности.

Стратегиите за водено от общностите местно развитие целят устойчиво развитие на селските райони посредством разнообразяване на икономическите дейности, опазване на природата и селските райони, развитие на висококачествени услуги, отговарящи на нуждите и очакванията на местните хора. Минималният размер на бюджета за прилагането на една стратегия, финансирана само от ПРСР е в размер на 3 млн. евро. При включване на още оперативни програми като ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, Стратегията на МИГ може да достигне до над 8 млн. лева. Това е един допълнителен финансов ресурс, който ще бъде на разположение на бенефициентите от територията на МИГ, а именно целите общини Котел, Върбица и територията на 16-те населени места от община Сливен.