» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес, 1.03.2011 г., областното ръководство на област Сливен присъства...

01 March 2011 14:50,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1301
снимка

Днес, 1.03.2011 г., областното ръководство на област Сливен присъства в гр. Нова Загора на представянето на най – дългата мартеница. Амбицията на нейните създатели е тя да бъде включена в световните рекордите на книгата „Гинес”.

 

Идеята за изготвянето на най-дългата мартеница е на ученическия парламент на гимназия „Христо Ботев” гр.Нова Загора. От началото на февруари всички ученици, учители, родители, баби и дядовци и обществени организации се включват в творенето на най-дългата, най-живата и най-атрактивна мартеница. Ограничения при изработването на отделните й части не е имало. В нея са вплетени традиционните бели и червени конци с различни орнаменти.

Мартеницата рекордьор е дълга 5000,30 метра, като последните 30 см. са личния принос на областния управител г-н Марин Кавръков, чиято мартеничка носи името Марин.

Със специален сертификат областният управител удостовери дължината на мартеничката.

На първо мартенския празник кметът на Нова Загора, г-н Николай Грозев, поздрави всички присъстващи на площада и изрази своята радост, че в града ръстът и се учат толкова много амбициозни и трудолюбиви деца.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимка