» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Минчо Афузов: Осигурили сме възможност на хората да гласуват спокойно

28 September 2022 17:58,
Emission of: District Sliven 1 year ago, number of readings: 306
пресконференцията днес, снимка: БТА

Пресконференция на областния управител Минчо Афузов и неговия заместник Антоний Андонов се състоя днес в Сливен. Основна тема на пресконференцията бе участието на Областна администрация в подготовката и провеждането на парламентарните избори на 2 октомври.

„Областна администрация Сливен изпълнява изключително добросъвестно и отговорно ангажиментите си по превенция на изборните нарушения и организационно-техническата подготовка на изборите“, подчерта на пресконференцията Минчо Афузов. Той информира, че през последния месец са проведени поредица от работни срещи с всички институции и фирми, имащи отношение към провеждането на прозрачни и честни избори: Областната дирекция на МВР, Окръжна и Районна прокуратура, ДАНС, Криминална и Охранителна полиция, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, фирма „Информационно обслужване“. Осъществявана е динамична комуникация с Районната избирателна комисия, с кметовете и секретарите на общини, с директорите на горски стопанства на територията на област Сливен и с Регионалното управление на образованието.

От страна на Областна администрация са поискани допълнителни мерки срещу купуването на гласове и опитите за изкривяване на вота чрез нерегламентирано влияние върху избирателите. Сред тези мерки са: проверка на списъците за предоставяне на дърва за огрев за социално слаби граждани, особено в малките населени места, съставяне на предупредителни протоколи на лица с установено съучастие в изборни нарушения, инструктиране на кметовете и директорите на учебни заведения да следват стриктно правомощията си по време на изборите.

Областният управител призова медиите, а чрез тях и гражданите, да подават до РИК, органите на реда и Областна администрация всички сигнали за нарушения по време на изборния процес. „Ние много искаме на тези избори да излязат колкото се може повече хора и да гласуват с разума и сърцето си“, изтъкна още г-н Афузов.

На пресконференцията бяха коментирани още изпълнението на асфалтовите работи по водния цикъл на град Сливен, завършването на пречиствателната станция за питейни води, продажбата на сградния фонд на бившата Белодробна болница и др.