Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се заседание на Областния координационен център по Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система

20 октомври 2022 15:47,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 352
заседанието на Областния координационен център по Механизма за обхват

Състоя се първото за новата учебната година заседание на Областния координационен център по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Областната структура за координация е създадена съгласно Постановление N 100 на Министерски съвет от 08.06.2018 г., което разпорежда функционалните задължения на различните органи и институции при обхващането и задържането на децата в образователната система. Председател на Координационния център е областният управител Минчо Афузов. В него участват още: заместник-областният управител Антоний Андонов, началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Добрева – Станкова, Илонка Толева-Господинова – старши експерт по приобщаващо образование в РУО – Сливен, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Георги Вишнаров, директорът на Областна дирекция на МВР Сливен старши комисар Димитър Величков, д-р Галя Вълчева – главен инспектор в Регионалната здравна инспекция, заместник-кметът на община Нова Загора Ивайло Енев, заместник-кметът на община Котел Шериф Куванджъ и експерти от Областна администрация, Община Сливен и Община Твърдица.

Домакин на срещата бе Регионалният инспекторат на образованието в Сливен. В работата на Областния координационен център взеха участие и директори на училища с преобладаващ брой деца с ромска етническа принадлежност - ОУ "Братя Миладинови" – Сливен, ОУ "Юрий Гагарин" – Сливен, ОУ "Кап. Пeтър Пармаков" - село Градец, ОУ "Христо Смирненски" - Нова Загора, Професионалната гимназия по селско стопанство - Нова Загора,; Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен; Професионалната гимназия по механотехника – Сливен и СУ "Иван Вазов" - Нова Загора.

По време на заседанието бе направена презентация за дейността по Механизма за обхват от Регионалното управление на образованието - като координатор на мултидисциплинарните екипи. В тези екипи участват представители на учебните заведения, РУО, общините, МВР и дирекциите „Социално подпомагане“ от област Сливен. Основна тяхна задача е да осъществят пряк контакт на терен със семействата на отпадналите или застрашените от отпадане от училище ученици, да установят причините и рисковите фактори за това и да набележат конкретни мерки за приобщаване и задържане на децата в образователния процес. За учебната 2022/2023 г. в област Сливен са сформирани 56 екипа за обхват, включващи 482 представители на различните институции, стана ясно от презентацията на РУО. Заедно с това в нея бяха изнесени и тревожни данни за броя на децата и учениците отпаднали от образователната система. През учебната 2021/2022 година от училищата и детските градини на област Сливен са отпаднали 774 деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, от тях 758 ученици и 16 деца. В резултат от дейностите по Механизма и посещенията на екипите за обхват, в образователните институции са върнати 190 деца и ученици, но повторно са отпаднали 49. Най-честите причини за отпадане на децата и учениците от образователната система са вътрешната трудова миграция, емиграцията, незаинтересоваността от страна на родителите, ранните бракове, както и обучението от разстояние в електронна среда през последните три учебни години.

В хода на състоялата се дискусия бе споделена общата тревога за засилващи се неблагоприятни тенденции - като нарастването на броя на ранните бракове и ражданията на деца от непълнолетни и малолетни майки (свързано и с ранното отпадането на момичетата от ромски произход от образователната система), трудния обхват и контрол върху мигриращите към и от чужбина подлежащи на обучение деца и непълнолетни, липсата на механизъм за проследимост на вътрешната трудова миграция, доминиращите в някои особено уязвими групи демотивация и отказ от образование, родителската незаинтересованост, както и новата тенденция за умишлено укриване на данни за местонаходжението на деца и ученици подлежащи на образование. В тази връзка бяха набелязани конкретни мерки, включително законодателна инициатива и законови промени, с цел пресичане на тези неблагоприятни и нарушаващи правата на децата тенденции.

По време на заседанието бяха представени и няколко презентации за проблемни страни и добри практики по обхват на учениците в няколко от учебните заведения на област Сливен - СУ "Иван Вазов" - Нова Загора, Професионалната гимназия по селско стопанство - Нова Загора и Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен.

„Приемете ни като партньор, винаги сме готови да откликнем на вашите проблеми и предложения. За Областна администрация образованието е приоритет номер едно и ние ще работим заедно с всички вас, упорито и в правилната посока“, подчерта на финала водещият на срещата - заместник-областният управител Антоний Андонов.