Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Както преди 100 години: Сливен чества учителя Чинтулов с факелно шествие

21 октомври 2022 08:51, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 367
церемония-1

С факелно шествие и церемония на централния площад в Сливен бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Събитието на 20 октомври вечерта се състоя с участието на ученици и преподаватели от Профилираната природо-математическа гимназия в града, която носи името на един от най-ерудираните и популярни педагози от Възраждането.

 

„Годишнината ни дава повод да обърнем поглед към великите личности на нашия град и техните дела, към истинските му лидери. Казвам „лидери“ не случайно. Добри Чинтулов на пръв поглед не се вмества в тази представа – нито има исполински ръст, нито има юнашка кръв. Напротив, получавал е упреци, че не се е включвал в революционния комитет. Но със своето дело, със своите песни той е свършил огромна работа за Освобождението на България. Дарил е вяра и надежда на младите хора. Тогава, когато не е имало радио, телевизия неговите песни са се преписвали от ръка на ръка и са се пеели от младежите. Карали са ги да се чувстват горди, че са българи, и да искат да се пожертват за свободата на България“, заяви кметът Стефан Радев в обръщение към присъстващите. Той изрази специална благодарност към учениците от гимназията за ентусиазма, с който са се включили във факелното шествие. „То възпроизвежда факелното шествие от 1922 година, когато са чествали 100 години от рождението на поета. Неговите песни ехтят и днес. И днес ни показват пътя и ни задават критерии кое е добро и кое – зло и се превръщат в пример и еталон за любов към България“, подчерта още Радев.

 

Церемонията събра, освен ученици и преподаватели, представители на институциите, на различни организации, граждани. Лъчовете на факелното шествие пристигнаха на площада от знакови места – родната къща на Чинтулов; площад „17-ти септември“, където през 1878 година той е участвал в посрещането на руските войски и е произнесъл слово; сградата на училището, което носи неговото име. В програмата се включиха хорът на гимназията с диригент Мария Бонева и ученици от 12-д клас с ръководител Веселина Тонева, които изнесоха рецитал „Даскал Добри“. Гимназистите поднесоха цветя пред паметника на Чинтулов и пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Поздравление за годишнината бе отправено и от областния управител Минчо Афузов.

 

Гости на церемонията бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Сливенската митрополия. Честването бе организирано със съдействието на Общината и бе част от програмата за Димитровден, празника на Сливен.

 

Добри Чинтулов преподава 25 години в Сливен и Ямбол по различни предмети. Използва различни учебници, някои от които съставя сам, без да са публикувани. Ръкописните учебници са богат извор за осветляване на характера и спецификата на училищното дело през Възраждането. Те са били разпространявани в преписи на ръка или литографически в Сливен, Ямбол, Разградско, Габровско. Малко преди да се оттегли от преподаването, на годишния акт на сливенските училища, Петровден, 29 юни 1873 г., той произнася бляскаво слово, в което завещава на учениците и съгражданите си своята вяра: „… Всичко, щото человечеството е извършило за своето благоденствие, си има основанието в любовта и съгласието“.

 

ППМГ „Добри Чинтулов“ има 144-годишна история и е едно от най-старите училища в България. Носи името на Учителя от учебната 1985 – 86 година, когато Политехническата и Математическата гимназия се обединяват и стават Природо – математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Снимки

церемония - 2церемония - 3церемония - 4церемония - 5церемония - 6церемония - 7церемония - 8церемония - 9церемония - 10церемония - 11