Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител честити празника на град Котел

01 ноември 2022 16:21,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 334
Котел

Областният управител Минчо Афузов поздрави жителите на град Котел по случай празника на града - 1-ви ноември, Деня на народните будители:

"Уважаеми котленци, дами и господа,

Едва ли има български град, заслужаващ повече от Котел да чества своя празни на 1-ви ноември. Защото Котел - това е зората на будителството и на Българското Възраждане, Котел - това е любородната искра, възпламенила народната свяст и самоосъзнаване. Котел - това е люлката на плеяда пламенни радетели за българска просвета и ратници за българската свобода. Софроний Врачански и Неофит Бозвели, Петър Берон и Георги Сава Раковски, Георги Мамарчев… Имената им звучат тържествено днес, в Деня на народните будители, по празничните площади на цялата страна. Но техните корени, начала, мечти за България, техните кости са тук - в Котел.

Затова вие, котленци, трябва да сте особено горди, че сте техни следовници. И че носите във вените си част от тяхната кръв, а в сърцата си - родолюбието, упорството, бунтарството и онази просветителска страст, която преди два века разпръсна мрака на покорството и чуждопоклонството и прочисти пътя за новите български стремежи и идеали.

И днес времето, в което живеем, е сложно, смутно, съпътствано с обрати и предизвикателства. И днес чужди месии и интереси се опиват да диктуват решенията и съдбините на България. Но имената, делата, патриотизмът и безкористната преданост към род и отечество на котленските будители са примера, жалона, който да ни показва вярната посока. А тя неизменно е една: бъдещето на България и благоденствието на нейните настоящи и идни поколения.

Бъдете достойни наследници на котленската будителска школа, бъдете дръзновени и последователни в утвърждаването на град Котел като икономически жизненоспособен и духовно притегателен център на България и региона. И не забравяйте думите на Георги Сава Раковски: „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят“.

В този празничен за вас ден ви пожелавам преди всичко здраве, сили, ползотворни начинания, нови, родолюбиви каузи, добруване и лично щастие!

Честит празник!", се казва в поздравителния адрес на областния управител до гражданите и местната власт в град Котел.