Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обсъдиха на среща идеята за изграждане на паметник на Радой Ралин в Сливен

02 ноември 2022 12:16, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 475
Pametnik_Radoy Ralin

Инициативният комитет за изграждане на паметник на Радой Ралин проведе среща, на която бяха представени идеите за мястото и самия паметник. Архитект Петър Чернинков информира, че предложението е за градинката в началото на пешеходната зона на „Розова градина“. Художникът Александър Дойчинов предлага да се изгради фигура на сатирика от снимка в младежките му години, когато напуска Сливен като бъдещ студент, с куфар в ръка.

„Предстои да се обяви национален конкурс за изработването на паметника и обявяване на дарителска сметка за събиране на средства за изграждането му“, каза председателят на Инициативния комитет Пепа Генчева. Пред месец март тази година тя е представила идеята си на Кин Стоянов. През април комитетът е учреден официално, а през месец юли се е провела среща, на която е обсъдено мястото на паметника с членове на комитета Александър Дойчинов, арх. Петър Чернинков и художника Петър Кънев.

От своя страна кметът Стефан Радев увери, че Инициативният комитет има подкрепата на Община Сливен.

„Инициативният комитет ще има нашата подкрепа – логистична и финансова, за да се изгради паметника. Всички знаем какво е Радой Ралин за нашата култура. Надявам мястото да стане знаково и обичано, за да засвидетелстваме респекта и уважението си към нашия съгражданин и голям творец Радой Ралин“, каза кметът.

„Много ми допада, че се предлага паметникът да бъде изображение на фигурата му от една снимка, която е буквално от излизането му от Сливен в първите му дни като студент в София. Наистина за мен това е изключително добро решение, защото Сливен е градът, от който той е получил абсолютно всичко, за да направи своята духовна мисия през годините. В Сливен той получава и първия си псевдоним – Митко модерното, заради книжарницата на баща му“, каза Кин Стоянов.

Инициативен комитет:

Пепа Генчева – председател, членове - Димитър Митев, Николай Сираков, Веселина Седларска, Антон Николов, Димитринка Петкова, Георги Балулов, Стефан Стефанов, арх. Петър Чернинков, Стефан Кънев, Дора Куршумова, Александър Дойчинов, д-р Васислав Петров, Стефан Христов, Момчил Пантелеев, Тодор Янушев.

 

Снимки

Radoy RalinPametnik_Radoy Ralin