Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Пулев в Сливен: 37 проекта за над 11 млн. лв. са подадени от област Сливен по Плана за възстановяване и устойчивост

25 ноември 2022 17:39,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 486
срещата на министър Пулев със сливенския бизнес днес

До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще получат финансирането

"Служебният кабинет доказа, че е кабинет на действието и ускорението и работи на пълни обороти, за да осигури глътка въздух за българските малки и средни предприятия в страната. Благодарение на съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри осигурихме европейски средства през новия програмен период в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. Хората не трябва да са заложници на политическите кризи".

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на мобилна приемна с областния управител Минчо Афузов днес в Сливен. На срещата присъстваха представители на местния бизнес и местната власт.

Министър Пулев подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. Парите са за всички български малки и средни компании, а не за една клика от обичайните заподозрени фирми, изтъкна той. По думите му, само по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината към предприятията ще тръгнат 600 млн. лв. по четири процедури. „Две от тях са вече отворени – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност". Вече е обявена за обществено обсъждане и процедурата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв., а четвъртата - за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия, с бюджет от 200 млн. лв., ще бъде обявена съвсем скоро", съобщи Пулев. До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще обяви фирмите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура за „Технологична модернизация" от Плана за възстановяване, стана ясно още от думите му. Само от област Сливен са подадени общо 37 проектни предложения на обща стойност над 11 млн. лв.

Александър Пулев посочи още, че по линия на структурните фондове през Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъдат осигурени 5 млрд. лв. за бизнеса. „Вече е одобрена, в рекордно кратки срокове, новата програма Конкурентоспособност 2021-2027 (ПКИП) с общ бюджет от близо 3 млрд. лв. Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация, с бюджет от 2,14 млрд. лв., като очакваме и нейното одобрение в близките дни", посочи министърът.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов заяви, че в област Сливен общият брой на сключени договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014-2020 г. е 92 за над 36 млн. лв., като 71 от тях са приключили. Основните подкрепени сектори са „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“, „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“ и „Производство на мебели“.

По думите му по процедурата за „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия са сключени 21 договора за близо 2 млн. лв. с фирми от областта, а по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 са сключени 511 договора на обща стойност над 11 млн. лв.

Якимов съобщи още, че по данни на Българската банка за развитие (ББР) в област Сливен са подкрепени 66 предприятия за над 12 млн. лв. През Българската агенция да инвестиции в областта са сертифицирани 4 проекта за 411 млн.лв., които ще разкрият 255 работни места.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) съобщи, че има много голям интерес към мерките по Плана за възстановяване и голяма част от сливенските фирми са допустими за кандидатстване. Тя съобщи още, че Министерството на иновациите и растежа ще обявява поетапно фирмите, спечелили финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Срещата с министъра на иновациите и неговия екип в Сливен премина при голям интерес от страна на сливенския бизнес.

Презентация на възможностите за кандидатстване на фирмите за финансова подкрепа ще намерите в прикачения файл.

Файлове