Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви видове амортисьори за коли има?

30 ноември 2022 14:22, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 629
амортисьори

Много собственици на автомобили не обръщат внимание, след изминаване на стотици километри, при поява на почуквания в предната или задната област на колата. Това в повечето случаи са изискващите смяна амортисьори и бавенето може да доведе до поява на още по-скъпи ремонти на окачване. Ако не искате да сте сред тези хора, прочетете за особеностите, предназначението и видовете на тези елементи.

 

Какво е предназначението на амортисьорите в автомобилите?

Поемат и елиминират вертикалните, генерирани по време на път, вибрации. При липсата им, ще усещате всяка една неравност и преминаването през най-малкото камъче. Това ще наруши комфорта при возене и ще доведе до повредата на други части по автомобила.

По мнение на Макскар, амортисьорите имат важна роля при ускоряването и при спирането на превозното средство. В първия случай, колата „приклеква“ назад, намалявайки сцеплението на предните гуми. Във втория, се наблюдава обратния процес. Благодарение на новите амортисьори колата остава стабилна както при набиране на скорост, така и при спиране, запазвайки първоначалната си хоризонтална позиция спрямо пътя.

 

Какви са отделните видове на пазара, според Макскар?

Най-често срещаните амортисьори в каталога на онлайн магазина са:

• маслени – базирани на специално хидравлично масло, тези елементи са съставени от цилиндри. В тях течността циркулира от един резервоар в друг и обратно, през клапанна система, поглъщайки плавно вибрациите;

• газови – наподобяват маслените, но с допълнителен газ, който има свойството да се свива при натиск. Класически недостатък, в режим на интензивна употреба, е образуването на въздушни мехурчета при разпенване на горещото масло, което води до загуба на ефективност;

• спортни – проектирани са да работят при по-екстремни условия и натоварвания. С повишена твърдост са и осигуряват по-стабилно управление на автомобила. Тези части са лишени от хидравлично масло, а вместо него се използва газ с налягане от 28 атмосфери. Те са с по-малък ход и скъсени пружини, което намалява клирънса, и се изисква внимателно шофиране при некачествени пътища.

 

Какви са симптомите за повреда?

При повреда и износване, ще забележите тропания от областта на предните или задните колела. Влошава се ускорението на превозното средство, появяват се повече вибрации, ще усетите нестабилност при спиране, завои, изкачване и спускане. Ако разклатите един от калниците на колата, може да определите състоянието на съответния амортисьор – ако е здрав, купето трябва да направи само едно движение: да се върне в първоначалното си състояние.