Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще поддържа 259 км пътища през зимата

30 ноември 2022 15:31, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 322
пътни артерии - община Сливен

Зимната поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в Община Сливен е възложена на две фирми по договор с Община Сливен. В обхвата й са 259 км пътища в планинската и равнинната част от общо 321 км в цялата община.

На фирма „Булфорест – 2012“ е възложен част от планинския район - Стара река, Бяла, Средорек, Божевци, Зайчаре, Новачев, Градско. За общинските пътища в останалата територия ще се грижи „Пътно поддържане – Сливен“. Двете дружества разполагат с общо 18 машини, сред които четири пясъкоразпръсквача, четири булдозера, трактори, роторен снегорин и друга специализирана техника, информираха от отдел „Общинска инфраструктура“.

Други 62 км пътища, които се намират в Балкана, остават извън обхвата на зимното поддържане, до второ нареждане, и ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства, както и през други години. Това са участъците Селището – връх Българка, Табелите – Бабина локва в посока с. Раково и село Гавраилово в посока село Бяла. Тези участъци са извън маршрутите на обществения транспорт, както и на семейните пътувания, уточниха от отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Обработката на пътните настилки ще се извършва с минерални соли, на усойните места – с пясък.

Зимната поддръжка на територията на Сливен е възложена на „Грийн партнърс – БКС“. Приоритет ще бъдат районите на лечебните и здравните заведения, мостовите съоръжения, автобусните спирки, училищата и детските градини, основните артерии на градския транспорт. В малките населени места в общината ще има зимно осигуряване на детските градини и училищата, здравните служби и кметствата.

„В готовност сме да посрещнем зимата. Фирмите имат опит в поддръжката на пътищата и улиците в града. Осигурени са първоначалните количества материали, необходими за обработка на настилките“, заяви ресорният зам. кмет Камен Костов.

Фирмите, на които са възложени дейностите, са задължени да почистят от сняг и преспи, когато натрупаната снежна покривка е с дебелина не по-малко от 6-8 см и след спиране на обилния снеговалеж, гласи разписана от Агенция „Пътна инфраструктура“ инструкция.

Община Сливен напомня на собствениците на имоти, че имат задължения за зимното почистване и се надява, че и през този сезон те ще почистят снега и заледените пешеходни площи от прилежащите територии на имотите си, че няма да трупат снега в близост до дърветата и върху почистените улици и ще премахнат ледените висулки от имотите си. Общината призовава гражданите да спират и паркират така, че да не възпрепятстват движението на снегорини и на другата снегопочистваща техника.

Препоръчва се на гражданите да се съобразяват с метеорологичната прогноза при пътуванията си и предварително да се информират за състоянието и проходимостта на общинските пътища при зимни условия.

Първият сняг в планинската територия вече падна, снежната покривка на места е до 8 см. Пътищата са проходими при зимни условия.