» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Работна среща на областния управител и отдел „Регионално развитие” с ръководството на Регионалния исторически музей

15 March 2011 14:37,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1470
снимка

Днес, 15 март 2011 г., /вторник/ от 11 часа, в Областна администрация – Сливен се проведе работна среща на областния управител и отдел „Регионално развитие” с ръководството на Регионалния исторически музей.

Повод за нейното провеждане бе предстоящата покана по съвместна оперативна програма „Черно море 2007 – 2013”. От страна на Регионалния исторически музей – Сливен участие в срещата взеха г-н Кюпчуков – директор на музея, г-жа Мария Кирова и г-н Николай Сираков.

Регионалният исторически музей – Сливен проявява интерес към осъществяване на контакти и организиране на проучвания, свързани с преселенията на многобройно българско население от Югоизточна България в Румъния, Молдова, Южна Русия и Украйна в началото на 19-ти век.

По предложение на г-н Кавръков на срещата се дискутираха първите стъпки за подготовка на проект, свързан с тези проучвания, с който да се кандидатства по Съвместната оперативна програма „Черно море 2007 – 2013”. Тя се финансира от Европейския съюз и е насочена към постигане на регионални партньорства и сътрудничество между региони от три страни-членки на съюза: България, Гърция и Румъния и техните съседки от Черноморския басейн: Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Русия, Турция и Украйна.

Г-н Кавръков пое ангажимент, чрез консулствата на Русия, Украйна и Молдова да помогне за намирането на подходящи партньори за проекта.

По време на срещата г-н Кюпчуков информира за проекти и инициативи от програмата на Регионалния исторически музей – Сливен. Музеят ще кандидатства пред Министерството на културата за създаване на ателие за реставрация и консервация, което да обслужва Югоизточна България. Най-интересните експонати на музея от тракийския период ще участват в мобилна експозиция, която на 5-10 октомври ще гостува в Европейския парламент. И това лято ще продължат археологическите разкопки за разкриване наследството на траките в района на Сливен. Много инициативи музеят е посветил на годишнината от Априлското въстание.

 

 

 

Photos

снимка