» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител подписа писмо за подкрепа участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” в Международен фестивал на сакралната музика

16 March 2011 13:35,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1280
снимка

Днес, 16 март 2011 г., областният управител г-н Марин Кавръков подписа писмо за подкрепа участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище “Зора” - Сливен в 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия.

Областния управител препоръча на Министерството на културата да подпомогне финансово участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище “Зора” - Сливен в 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия. предстоящото участие на хор “Добри Чинтулов” в авторитетния Международен фестивал на сакралната музика в Лорето – Италия. Там съставът ще застане на равни нога с реномирани хорови колективи от осем столици – Москва, Варшава, Прага, Братислава, Белград, Минск, Вилнюс, Манила (Филипините), с хорове от Италия, Германия и Тайван. Безспорно, хор “Добри Чинтулов” е поставен пред голямо изпитание. Затова с не скрито задоволство научаваме, че участниците в хора с голям ентусиазъм се готвят за това отговорно представяне на този световен музикален форум.

Надяваме се, че Националния фонд „Култура”, като вземе под внимание горното, ще подкрепи с финансови средства пътуването на хор “Добри Чинтулов” до гр. Лорето – Италия.

Смесеният хор “Добри Чинтулов” е основан през 1893 г., вече повече от столетие е един от стожерите на музикалния живот в Сливен, оставил ясна диря в живота на поколения сливенци, като защитава с чест музикалното достойнство на своя град и родина по концертните подиуми у нас и в чужбина.

В своята едновековна история хор “Добри Чинтулов” е дал своя голям принос за развитието на българското хорово творчество, като неговият репертоар преди всичко е бил изграждан от творби на български композитори. В същото време колективът е осъществил премиери на хорови песни от Тодор Попов, Димитър Петков, Александър Текелиев, Георги Костов, Петър Льондев, Филип Павлов, Евгений Чешмеджиев, Тодор Григоров-Терес, Бойчо Димов, Евгений Аврамов и др.

През последните десетилетия хорът постигна високо художественото ниво и се нареди в числото на най-добрите смесени хорове в страната. Не случайно той е лауреат на републиканските фестивали и носител на звание „представителен колектив”.

При гостуванията си в чужбина съставът винаги е получавал високи оценки от специалистите и завоюва престижни награди от международни фестивали: голямата награда на Съюза на полските хорове и оркестри от ХІХ-ия Международен фестивал на хоровата песен в Мйендзиздройе – Полша (1984); втора награда (при не присъдена първа) в категорията за смесени хорове и трета награда в категорията за византийско църковно пеене на Международния конкурс за сакрална музика в Превеза – Гърция (1997); трета награда от Международния хоров конкурс в Охрид – Македония (2009).

Областният управител г-н Марин Кавърков отправи и писмо – покана до сдружението на италианските предприемачи в България „Конфиндустрия България” за морална подкрепа и присъствие на техни представители на 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия