Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

105 г. от смъртта на Панайот Хитов

22 февруари 2023 12:45, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди около 1 година, брой четения: 383
Hitov

Панайот Хитов е бележит български хайдутин, войвода и революционер. Роден е на 11 ноември 1830 г. в кв. „Ново село“ в гр. Сливен.

През 1858 г. участва в хайдушката дружина на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Панайот Хитов е избран за войвода.

Той е един от последователите на четническата тактика в освободителното движение и през 1867 г. е определен от Георги Раковски за главен български войвода.

На 28 април 1867 г. Панайот Хитов преминава Дунав с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец. Отправя се към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Знаменосец на четата е самият Васил Левски.

От 1872 г. е член на БРЦК в Букурещ. Участва в Руско-турската война 1877-1878 г. като войвода на доброволческа чета. По време на Съединението от 1885 г. ръководи Сливенската волентирска кавалерия.

На 6 септември 1885 г. влиза в Сливенската префектура и принуждава местната власт да предаде управлението доброволно. През същата година участва и в Сръбско-българската война.

Избран е за народен представител от Сливен в VI-то Обикновено народно събрание през 1890 г.

Панайот Хитов умира на 22 февруари 1918 г., на 87 годишна възраст. Погребан е в Пантеона на Възрожденците в гр. Русе. Поклон!

 

Днес в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“- Сливен се съхраняват ценни вещи, снимки и документи, принадлежали на войводата, а посетителите могат да видят изложен неговия личен ятаган.

 

Виктория Михнева – уредник в отдел „История на България XV – XIX в.“ към РИМ – Сливен