» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

105 г. от смъртта на Панайот Хитов

22 February 2023 12:45, Mariya Pavlova
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 1 year ago, number of readings: 393
Hitov

Панайот Хитов е бележит български хайдутин, войвода и революционер. Роден е на 11 ноември 1830 г. в кв. „Ново село“ в гр. Сливен.

През 1858 г. участва в хайдушката дружина на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Панайот Хитов е избран за войвода.

Той е един от последователите на четническата тактика в освободителното движение и през 1867 г. е определен от Георги Раковски за главен български войвода.

На 28 април 1867 г. Панайот Хитов преминава Дунав с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец. Отправя се към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Знаменосец на четата е самият Васил Левски.

От 1872 г. е член на БРЦК в Букурещ. Участва в Руско-турската война 1877-1878 г. като войвода на доброволческа чета. По време на Съединението от 1885 г. ръководи Сливенската волентирска кавалерия.

На 6 септември 1885 г. влиза в Сливенската префектура и принуждава местната власт да предаде управлението доброволно. През същата година участва и в Сръбско-българската война.

Избран е за народен представител от Сливен в VI-то Обикновено народно събрание през 1890 г.

Панайот Хитов умира на 22 февруари 1918 г., на 87 годишна възраст. Погребан е в Пантеона на Възрожденците в гр. Русе. Поклон!

 

Днес в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“- Сливен се съхраняват ценни вещи, снимки и документи, принадлежали на войводата, а посетителите могат да видят изложен неговия личен ятаган.

 

Виктория Михнева – уредник в отдел „История на България XV – XIX в.“ към РИМ – Сливен