Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер и представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн гостуваха в Областна администрация

22 февруари 2023 14:45,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 269
срещата с посланика на Швейцария Раймунд  Фурер и представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн

Посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, съпредседател на Групата на посланиците за ромско включване, и г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, също с ранг на посланик, бяха гости на Областна администрация Сливен.

В срещата, преминала в приятелски и конструктивен дух, взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов и г-жа Майя Грозданова, регионален координатор на УНИЦЕФ за Сливен и Стара Загора.

В началото на срещата гостите информираха, че целта на посещението им в Сливен е да се запознаят на терен с проблемите на ромите и уязвимите групи и да участват в споделянето и застъпничеството за идеи и проекти, свързани с подобряване на социалната интеграция. Те подчертаха, че са впечатлени от постигнатите резултати и интегралния подход, който се прилага в Сливен в деликатни сфери като ранното детско развитие, приобщаващото образование, предоставянето на патронажни грижи за бременни и за семействата на деца до 3-годишна възраст. И акцентираха върху лидерската роля на Областна администрация в създаването на бъдеща устойчивост за реализираните добри практики в здравната, социалната и образователната сфера.

Областният управител Минчо Афзуов благодари на УНИЦЕФ, Швейцарското посолство и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество за оказаната многогодишна подкрепа в развитието на област Сливен и изтъкна, че осъществените проекти имат значим и забележим ефект върху обществото и маргинализираните групи. Той отбеляза, че решаването на демографските проблеми и подобряването на социалния статус при уязвимите общности минава през образованието. Затова усилията на Областна администрация са насочени към осигуряването на предпоставки за по-достъпно, качествено и гъвкаво образование. В тази връзка г-н Афузов информира, че е стартирана процедура по разширяване материална база на Шесто основно училище „Братя Миладинови“ в Сливен, с цел преминаването на едносменен режим на обучение и обезпечаване на значително повече възможности за извънкласни образователни, творчески и професионални занимания за учениците. Според областния управител две са най-важните цели, които трябва да бъдат постигнати: откъсването на децата от неблагоприятната среда и справянето с проблема с ранните бракове и раждания - което е огромен морален и социален проблем. В експозето си той резюмира положените от страна на Областна администрация усилия за осигуряване на устойчиво продължение за проекта на УНИЦЕФ „Европейска гаранция за детето“, както и за разгърната мрежа от патронажни грижи за бременни семейства с малки деца. В тази връзка той прикани посланиците от Групата за ромско включване да посетят област Сливен и презентират добри европейски практики за справяне със здравните, социални и образователни проблеми на ромската общност.

Заместник-областният управител Антоний Андонов подчерта, че за Областна администрация Сливен образованието на децата и младежите е ключов приоритет, базиращ се на разбирането, че всички те са български деца, независимо от своя произход и социален статус и че всяко едно дете заслужава максимална грижа и подкрепа.

От своя страна Н. Пр. Раймунд Фурер благодари за поканата, отправена към Групата на посланиците за ромско включване да посетят област Сливен и се ангажира да съдейства за организацията на това посещение.

„Благодаря на Областна администрация Сливен, че беше с нас през цялото време, особено през последната фаза на проекта „Европейска гаранция за детето“, изтъкна в края на срещата представителят на УНИЦЕФ в България г-жа Кристина де Бройн. Тя изрази надеждата си, че ползотворната съвместна работа с Областна администрация ще продължи и занапред и че ще бъде намерена най-работещата формула за осигуряване на устойчивост и надграждане на постигнатото.