Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Уникален случай на раждане на бебе в коридора на Спешно отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен

13 март 2023 16:37, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 година, брой четения: 699
д-р Плачкова и д-р Суванков

За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен съобщи началникът на отделението д-р Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание.

„Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 процента от случаите, раждането се извършва с планирано секцио.“, каза д-р Суванков.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21,30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

„Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, каза д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

„Всяка секунда е била ценна и екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност, наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там - с възможни рискове за майката“, каза д-р Суванков.

Бебето се е родило 3 080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за спешна медицинска помощ и в Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Имала е много случаи на раждания извън болницата, като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен благодари на д-р Плачкова за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти.