» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

5 страхотни причини да предадете колата си за скрап

23 March 2023 09:51, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 1 year ago, number of readings: 484
5 страхотни причини да предадете колата си за скрап

Специализирани депа приемат коли за скрап, за да бъдат те рециклирани. Голяма част от металните отпадъци могат да бъдат преработени, но екологичните норми изискват подобен боклук да се съхранява на създадените за целта места като автоморги. Причината е да се предотвратят рисковете от замърсяване на околната среда.

 

Кои са основните видове скрап?

 

Отпадъците, които съдържат цветни и черни метали, се наричат скрап. Това може да са цели съоръжения, машини, автомобили, битови уреди или дребни отпадъци. Процесът, свързан с преработка на металните отпадъци, също се нарича скрап.

 

Металните отпадъци може да са два основни вида – цветни и черни.

Цветните метали са леки, тежки, благородни и редки. Те намират широко приложение в производството на превозни средства, енергетиката, електротехниката, изделия от бита и офиса.

 

Черните метали са желязото и останалите железни сплави. Характерно за тях е, че притежават твърдост, якост, ковкост, електропроводимост и водоустойчивост. Те се използват в строителството, машиностроенето, промишлеността.

 

Рециклиране на различните метали

 

Отпадъците, които се предават за скрап, най-често се претопяват за създаване на елементи за влагане в ново производство. Те предварително се сортират на годни или негодни за последваща преработка. Благодарение на модерните съвременни технологии цветните и черните метали се обработват в пещи, където при температура над 1500 градуса по Целзий се изработват нови части.

 

Целта е да е използват отново в производството, както и да се съхрани природата чиста. Благодарение на този метод се постигат икономии за световното стопанство и се пестят природните ресурси.

Скрап имат право да изкупуват лицензирани фирми. Те разполагат с отговарящи на екологичното законодателство депа и площадки за изкупуване на боклуците от метал.

 

В България сред водещите компании в бранша е Норд Холдинг, която работи от 1995 година насам. Дружеството има право да търгува, съхранява и преработва скрап и различни видове отпадъци. Компанията е с дял от 22 процента на пазара на черни отпадъци и 16 на сто дял на пазара на цветни метални отпадъци в страната.

 

5 страхотни причини да предадете колата си за скрап

 

Изкупуването на излезли от употреба коли за скрап се извършва на лицензирани автоморги. Ненужните вече автомобили, които са негодни на пътя, могат да се предадат срещу определената от компанията цена.

 

Компанията урежда необходимата документация за автомобила

 

Норд холдинг приема превозни средства и предоставя на собствениците им нужните документи за дерегистрация на возилото.

Това е важно, за да бъде освободен собственикът от данъчни задължения към държавата за съответното возило.

 

Фирмата урежда и последващото рециклиране на МПС-то. Водещото дружество у нас изкупува всякакви превозни средства като трактори, ремаркета, леки коли, камиони, автобуси, мотоциклети.

 

Организиран превоз

 

Компанията Норд холдинг може да спести доста главоболия на собствениците на старото возило като предоставя услуга по извозване на моторното превозно средство. Това се извършва на специализираната за целта автоморга. Колата може да бъде транспортира и от собственика, но в първия случай фирмата ползва необходимата техника и отговаря за доставянето до депото.

 

Получавате пари за излязлата от употреба стара кола

 

Фирмите, които изкупуват скрап, има ценоразпис според вида на отпадъците. Съответно старото возило също се заплаща срещу предварително посочената цена на неговия собственик. По този начин едновременно се спазват изискванията за незамърсяване на околната среда, но и получавате определена сума за това.

 

Спестявате разходи

 

Старата и непотребна кола е разход. Тя стои на паркинг или в гараж, за който се плаща. От друга страна търпите санкции, ако заема ограничените места за паркиране в междублоковите пространства. По-добре да превърнете разходите в приходи като издадете возилото за скрап.

 

Грижа за природата

 

Отпадъците в повечето случаи са заплаха за чистотата на въздуха, водите, почвите и населението. Това изисква отговорно отношение от всеки един от нас, за да се съхрани природата. Голямата цел е да се преодолее глобалното замърсяване на планетата от тоновете боклуци, които хората ежедневно генерират.

Източник на изображения: Pixabay

Photos

5 страхотни причини да предадете колата си за скрап5 страхотни причини да предадете колата си за скрап5 страхотни причини да предадете колата си за скрап