Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите от ГЕРБ изпращат предложения относно готвените промени в защита на българското розово масло

23 март 2023 17:35, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди около 1 година, брой четения: 364
----

Етеричните масла не са химическа смес, а безопасен натурален продукт, извлечен чрез дестилация по безвреден метод, познат и ползван от векове. Това настояват българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, които представиха първите конкретни предложения за текстове в доклада за изменения в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).В началото на месец март тази година за обсъждане на регламента и потенциалния ефект от него върху производството на българско розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Те проведоха среща с българския еврокомисар Мария Габриел и подчертаха важността и отражението на предвижданите изменения за поминъка на българските розопроизводители. По време на среща в Карлово в средата на февруари Десислава Танева заедно с Мария Белова поеха ангажимент да защитят интересите на производителите на розов и лавандулов цвят, и преработвателите на етерични масла.

Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия, предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да предизвикат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. От друга страна Комисията обосновава своите намерения и с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват замърсяване на околната среда.

Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвиква силни притеснения у българските производители на масло от роза и лавандула поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно както на производствения процес, така и на търсенето и употребата на етерични масла.

Българските евродепутати работят интензивно с представителните организации на производителите на етерични масла от България и Европа и в тясна координация със съсловието предлагат на основния докладчик Мария Спираки конкретни текстове за доклада, който ще бъде разгледан в Комисията по околна среда на Европарламента.

Тяхната позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Освен това българските евродепутати настояват Европейската комисия да подкрепи и мотивира намеренията си с независимо проучване относно преките и непреките разходи за производителите в резултат на предложените разпоредби. Те алармират, че тежестта върху приходите и разходите на индустрията е абсолютно неизвестна, а това представлява заплаха най-малките производители да бъдат изтласкани от бизнеса. В резултат регионалните икономики и традиционните индустрии са изложени на риск, докато ЕС отваря вратата за конкурентен внос от трети страни.

Очаква се през месец май регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали.

Снимки

------------