» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на откриване на изложба на чешкия график Павел Пиекар

23 March 2011 13:29,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1023
снимка

На 21 март от 17 часа в Художествена галерия „Димитър Добрович” беше открита изложба на чешкия график Павел Пиекар под надслов „Ехото на Орфей”. Експозицията от 32 платна представена от г-жа Даниела Ненчева, директор на галерия „Димитър Добрович” Сливен и г-жа Алена Умгрова, директор на Чешкия център в София. Това е Втора съвместна проява на двата културни института.

На откриването на изложбата присъстваха областният управител, г-н Марин Кавръков, г-жа Дора Ескидарова, началник отдел „Култура и вероизповедания” в Община Сливен, художници и граждани.

В словото си г-жа Алена Умгрова заяви, че идеята за изложбата е възникнала преди две години и почти всички линогравюри от автора са правени специално за нейното реализиране. В мащабния цикъл от графики „Ехото на Орфей” Павел Пиекар, сътворява в периода 2007-2010 г. и е вдъхновен от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика. Той не илюстрира митовете, а ги развива по своеобразен начин. Съсредоточава се върху главните герои, интересуват го реалистичните изображения на образ и емоционалната страна на историята. Художникът сътворява цикъла чрез техниката на линогравюрата, която той отлично владее и в която влага своеобразен елемент. Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Типична в линогравюрите на Пиекар е щриховката приличаща на печатния растер на книжната ксилография от 19 век, но по-голяма и присобена за големината на формата. Макар, че Павел Пиекар дава предимство на реалното представяне, той успява да проникне в чувствените пластове, да изрази скритите зависимости, да покаже емоционалния свят и вътрешното напрежение, комбинира реалността с фантазията и миналото с настоящето.

За автора на уникалната изложба е известно, че е роден през 1960 г. в град Острава, Чехия. Учи в строителния факултет на Пражката политехника, след като го завърша започва работа в изследователския отдел на проектантската строителна фирма "Прумстав". От 1990 започва работа в Националната галерия. От 26 години се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата "Umělecká beseda" и "Hollar".

Преди откриването на изложбата г-жа Алена Умгрова беше гост на областната администрация и беше приета от областния управител, г-н Марин Кавръков, след което посети и Музея на текстилната промишленост в Сливен.

 

 

Photos

снимкаснннснннсннн