Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви са основните причини за изпотяване?

05 април 2023 16:02, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 1205
Какви са основните причини за изпотяване?

Изпотяването е естествен механизъм на тялото да се охлажда. Нервната система автоматично задейства потните жлези, когато температурата на тялото започне да се повишава. Също така е напълно възможно да се появи пот по дланите ви, когато сте нервни. Тоест основните причини за изпотяване са свързани с реакция на нервната система и това в нормалните ситуации е добре за тялото.

 

Потта се произвежда от жлези в дермата, която е по-дълбокият слой на кожата. Потните жлези са разположени по цялото тяло на човека, но най-много са по челото, подмишниците, дланите и стъпалата.

 

Потта е съставена основно вода, но съдържа и соли. При процеса на потене, водата в потта се изпарява, а повърхността на кожата се охлажда. Допълнителна функция на потта е да помага при захващане, като леко овлажнява дланите.

 

Основни причини за нормално изпотяване

 

Здравословното потене, което идва от естествената реакция на нервната система се причинява най-често от:

· Горещи температури - особено през лятото, когато за тялото стане непоносима жега, започва обилно потене, което охлажда тялото.

· Физически упражнения - съвсем нормално е когато спортувате активно и тялото е подложено на физическо натоварване, то се загрява и като естествена реакция - започва да се поти.

· Емоционален стрес - макар силният стрес да не е здравословно състояние, тялото намира начин да покаже, че нещо не е наред и започва обилно потене.

· Гореща или люта храна - съвсем естествено, когато храната е прекалено гореща, това да стресира тялото и то да започне да се поти, за да се охлади. Лютата храна също предизвиква подобен ефект.

· Треска свързана с боледуване - много преди човек да пие лекарство за сваляне на температурата, тялото е намерило начин да я свали естествено с процеса на потене. Когато приемете хапче за температура, обикновено свалянето на градусите започва чрез потенето.

 

Хиперхидроза

 

Когато изпотяването започне да става в нетипични ситуации и прекалено обилно, тогава може да има други причини, свързани с боледуване на тялото. Учените са разкрили два вида обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Тя бива първична и вторична.

 

Първичната хиперхидроза се причинява от погрешни нервни сигнали, които предизвикват свръхактивност на потните жлези. Обикновено това засяга дланите, стъпалата, подмишниците и понякога лицето. Няма ясно определена медицинска причина за този тип хиперхидроза.

 

Вторичната хиперхидроза се причинява от основно медицинско състояние или от приема на определени лекарства, като болкоуспокояващи, антидепресанти и някои диабетни и хормонални лекарства. Този тип хиперхидроза може да причини изпотяване на цялото тяло. Условията, които могат да го причинят, включват: диабет, менопауза, проблеми с щитовидната жлеза.

 

Решението е Odorex

 

Независимо дали се потите поради естествени причини или имате прекомерно потене причинено от медикаменти, ефектът на лошите миризми е неизбежен. В biotrade, разработихме цяла серия продукти с името Odorex.

 

Спрейовете и рол-он продуктите от серията са насочени против изпотяване и ограничаване на неприятните миризми, като не са продукти от типа дезодоранти, а са антиперспиранти.

 

Основната разлика е, че дезодорантите маскират миризмата като разлагат потта, а антиперспирантите формират малки тапи при екринните жлези, които от своя страна ограничават създаването на влажна среда, в която виреят бактерии. Така количеството на пот намалява значително, без това да влияе негативно на “охладителната” система на тялото.

Снимки

Какви са основните причини за изпотяване?Какви са основните причини за изпотяване?Какви са основните причини за изпотяване?