Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“

30 април 2023 20:42, Ивелина Тодорова (ОУ "Панайот Хитов")
Излъчване: ОУ "П. Хитов" (VII) преди около 1 година, брой четения: 719
Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“

На 24.04.2023 г. се проведе открит урок в IV a клас по Човек и природа на тема „Опазване на природата “ под ръководството на г-жа Ганева. Гости на урока бяха г-жа Даниела Йорданова- Старши експерт по природни науки и екология, Мартин Маринов – Директор на ОУ “Панайот Хитов“, г-жа Илиева и г-жа Павлова.

Учениците бяха подготвили макети показващи реални замърсители на природата и бяха проучили такива, които засягат нашия роден град.

ЗЕМЯ, ВОДА, ВЪЗДУХ, ОГЪН – четири основни, жизненоважни елемента изграждат света ни: околната средата и човека, макро- и микрокосмоса, които са неразривно свързани.

Учителят Красимира Ганева, бе подготвила иновативен и интересен урок с който учениците в ролята на изследователи осъзнаха основните опасности от замърсяването на околната среда.

Земя- Опасност.

Почвата е една от пренебрегваните области на биологично разнообразие. Хората унищожават цял един микросвят, като използват торове и пестициди за своята селскостопанска дейност.

Земята – извор на живота, свързана с плодородието и обновлението.

Вода –опасност.

Кои са основните замърсители? -Промишлени отпадни води; - Пестициди, детергенти и торове; Битови отпадъци; Директни източници – фабрики, съоръжения за управление на отпадъци, рафинерии и др.,

Въздух- Опасност

Сред основните източници на замърсяване в България са битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва);

Учениците от IV a клас, в ролята на млади изследователи трябваше да открият начин да почистят нефтен разлив. В импровизиран водоем –съд с вода и нефт, учениците се опитаха да почистят водата чрез различни опити и методи. Разделени в три екипа, децата сложиха ръкавици, запретнаха ръкави и усърдно се стараеха да почистят водата. Всеки отбор вложи много усилия да почисти своя съд. Но колкото и да се опитваха да го почистят, колкото и усилия да влагаха, винаги имаше остатък. Опитите бяха описани и отчетни в специални листи и предадени на учителя.

Извода бе „Човешката дейност нанася огромни щети, както върху околната среда, така и на здравето и живота на самия човек“. Децата осъзнаха, колко е важно спирането на замърсяването на природата и колко е важно да се предприемат мерки чрез използване на биологични филтри, химически добавки, пясъчни филтри. Това изисква сериозни инвестиции сега, но е необходима грижа и задължителна превенция в името на бъдещето, в името на живота. Важно е хората да превърнат своята грижа за природата в действена любов!

ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА, изразяваща се в грижа за природата е онзи елемент, който обединява всички останали и превръща всяка идея в действие.

“Яко е да си Еко”!

Снимки

Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“ Опазване на околната среда – „ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА“