» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ЗРЕЛОСТНИЧКА ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ – ЛАУРЕАТ В НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА

02 May 2023 21:20, Nikolina Velcheva
Emission of: Humanitarian School 1 year ago, number of readings: 1600
Гражданско образование

От 28 до 30 април в Силистра се проведе националният етап на ученическата олимпиада по гражданско образование. Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ участва в четвърта възрастова група с два проекта. По регламент в националния кръг всеки проект се представя и защитава от един участник в разработването му.

Идеята на Даяна Желева, Анна Малинова и Цветелина Манолова - ученички в XII клас, на които предстоят последните училищни дни, зрелостни изпити и кандидатстудентски вълнения, е са се окаже помощ и да се работи по превенцията на сексуалния тормоз над момичета и жени в интернет. Те предлагат това да стане чрез форум-театър и групи за взаимопомощ. От собственото проучване на ученичките става ясно, че засегнатите жертви са много висок процент, но повечето от тях мълчат, понеже се срамуват. Затова и техния проект се нарича „Не си сама!“.

Проектът на Габриела Русева и Полина Попова – ученички от XIа клас, предлага оригинален и лесен начин да се справим с последиците от смяната на зимно и лятно часово време. Решението е лесно – в хуманитарната гимназия може да бъдат утвърдени два графика на учебното време – зимен и летен. На защитата на проекта присъства и представител на европейската комисия, който специално поздрави екипа с думите „Няма нужда да чакате Брюксел да реши всички проблеми, щом можете и сами – действайте!“

Първото препятствие пред момичетата беше решаване на казус. И двете ученички избраха да работят по реален казус с бездомни кучета. Даяна Желева получи най-висок брой точки от цялата си състезателна група на този етап. Във втори етап момичетата защитаваха своите проекти пред национална комисия в състав: проф. Петя Кабакчиева, доц. д-р Евелина Варджийска и доц. д-р Владимир Станев. С убедителни аргументи, ефектно представяне и изключително присъствие ученичките впечатлиха журито.

Финалното класиране беше обявено от председателя на националната комисия, известния български философ проф. Христо Тодоров. Заслужено Даяна Желева зае второто място и получи титлата „лауреат“. Допълнителна награда Даяна получи и от представителя на европейската комисия – пътуване до Брюксел с посещение на европейските институции. Габриела се класира в центъра на състезателната си група, със сериозна заявка за победа през следващата учебна година.

Подготовката на момичетата се провежда в редовните учебни часове и в групите за занимания по интереси. Гражданското образование е комплексна дисциплина и за успеха им имат принос както техният ръководител Стефка Генчева, така и всички учители в гимназията. Проектната работа изисква широка обща култура, много знания и утвърдени ценности и добродетели – всичко онова, което е залегнало в основата на хуманитарното образование. При защитата на проектите националната комисия беше приятно изненадана, че в България съществува толкова иновативно и либерално училище, в което интересите на децата са винаги на първо място.

Стефка Генчева

Photos

Гражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образованиеГражданско образование