Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев даде старт на игрите в "Хайдушка среща"

06 май 2023 10:36, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 289
Юнашки игри Сливен 2023

Кметът Стефан Радев даде старт на Юнашките игри и Рекорда на "Хайдушката пътека" от станалата традиционна "Хайдушка среща". Мероприятието се организира от фондация"Стария бряст ", с подкрепата на Община Сливен, която тази година осигурява наградите за победителите.

Кметът поздрави организаторите за упоритостта, с която следват целите си, пазят традициите и заразяват с идеите си младите хора.

"Всички участници в юнашките игри днес и в проведените до сега състезания през годините, пресъздават моменти от миналото, когато силата и мъжеството са спасявали човешки животи. Пожелавам успех и нека най- добрият победи", каза кметът.

Осмото издание на спортната надпревара включва изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях с вино и поставяне на рекорд за най-бързо изкачване. Стартираха 30 участника.

 

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър – 10 май. Започва с изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях вино, 43 литра, подвиг на легендарния войвода през 1862 година.

През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии. То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“, където се намират местността Карандила и „Хайдушката пътека“.

 

И тази година участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на „Хайдушката пътека“, носейки тежестта без чужда помощ и помощни средства. На Слънчева поляна, Карандила, следват юнашки игри – борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож по мишена и хайдушка трапеза за всички участници.

 

 

 

Снимки

---