Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици правят „Изкуство срещу вандализъм“: разкрасяват с графити бетонната стена край скейт парка

06 май 2023 15:16, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 515
gr6

Започна голямото разкрасяване в района на скейт парка в Сливен. Ученици от 5 до 10 клас от различни училища в града рисуват графити върху бетонната стена на речния канал край спортното съоръжение по програмата „Изкуство срещу вандализъм“. Идеята е да се освежи пространството и да създава младежко настроение.

Символичното начало на инициативата бе дадено на 6 май. Повечето деца дойдоха с родителите си и заедно с тях работиха със спрейовете. Включиха се и малчугани от детските градини. Те получиха напътствия и помощ от художниците Христо Георгиев и Елена Янкова, които са автори на проекта за графитите. Подкрепа дойде и от други професионалисти - стрийт-артистите Иван Станев и Иван Славов. Първи опити за работа с графити направи и зам.кметът Пепа Чиликова. „Всяко дете, всеки ученик са добре дошли и могат да се включат през свободното си време в тези изключително приятни творчески занимания“, каза Чиликова, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетните и непълнолетните /МКБППМН/.

„Изкуство срещу вандализъм“ е една от деветте програми , по които работи Комисията. Целта е децата да припознаят себе си в различни по вид дейности, според интересите си, за да уплътнят времето си в творчество, спорт, здравословен начин на живот, екологично възпитание, за да не изпитват потребности от нездравословни за тях неща или от такива, които са вредни за тяхното ежедневие, поясниха от Комисията. В програмите са обхванати 360 ученици, а близо 6000 деца и ученици от общината са участвали в превантивни дейности през цялата учебна година.

Началото на инициативата съвпадна с провеждането на етап от републикански шампионат за скейтбордисти с участието на състезатели от Варна, Велико Търново, Бургас, София, Стара Загора, Русе, Ямбол и представители на домакините от „Скейт клуб – Сливен“. Надпреварата се проведе в скейт парка, който бе създаден през 2019 г. съвместно от Общината и клуба.

Снимки

gr7 - Христо Георгиев и Елена Янковаgr4gr5gr3gr9gr10gr8gr1gr2str1str2str3