Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Минчо Афузов взе участие в Юнашки игри "Хайдушка среща" 2023 г.

06 май 2023 23:59,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 227
областния управител Минчо Афузов при откриването на състезанието

В Деня на храбростта, областният управител Минчо Афузов взе участие в организираните от фондация "Стария бряст" и приятели Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г.

Заедно с кмета на Сливен Стефан Радев той присъства на откриването на игрите и старта на най-атрактивното състезание - скоростното изкачване на Хайдушката пътека с мях, пълен с 43 литра вино. По-късно областният управител бе упълномощен да претегли всички мехове с вино на финала на екстремната надпревара - като гарант за спортсменското спазване на правилата. На Слънчева поляна, където се проведоха самите "юнашки игри" г-н Афузов лично премери сили в дисциплината "хвърляне на грамаден камък", като знак за съпричастност към родолюбивото начинание.

Настоящият областен управител е сред основните организатори и спонсори на набиращия популярност спортно-патриотичен формат, посветен на един от емблематичните герои на Сливен - Хаджи Димитър и свързан с любопитна част от биографията на войводата - пренасянето на гръб на огромен мях с вино навръх Сините камъни.

В тазгодишното състезание по мъжество, дух и сила участваха общо 27 състезатели, сред които 11 американски военнослужещи от полигона "Ново село" (7 мъже и 4 жени). За трети пореден път победител в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино" стана Милен Шидеров с време 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети - Иво Марков. При жените (общо девет участнички) в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с чувал с 25 кг брашно" победителка стана Лиляна Фотева.

Останалите "юнашки състезания", проведени на Слънчева поляна в местността "Карандила", също преминаха много оспорвано и емоционално. В категорията "борба" за победител бе излъчен Мирослав Киров, а в дисциплината "хвърляне на грамаден камък" - Борис Налбантов. За "главен войвода", с най-много спечелени точки в многобоя, бе провъзгласен Милен Шидеров.

Всички категории, включени в Юнашки игри "Хайдушка среща", имат свой аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е например, че изборът на войвода е ставал чрез премерване на смелостта, силата, бързината и ума в различни състезания и предизвикателства.

Дългосрочна цел на провежданите в Сливен Юнашки игри е да се поддържат живи родолюбивият дух и традиции, да се насърчава интересът към местната и националната ни история и да се стимулира физическата активност на младите хора.

 

 

 

Снимки

"главният войвода" Милен Шидеровсъстезателите