» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

183 години от рождението на войводата Стефан Караджа

11 May 2023 15:00, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 1 year ago, number of readings: 291
Стефан Караджа

183 години от рождението на войводата Стефан Караджа

 

На 11 май 1840 г. в с. Ичме (днес с. Стефан Караджово, Ямболско) се ражда бележитият четнически войвода Стефан Тодоров Димов. По-късно става известен с прозвището си Караджа.

Той е участник в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски от 1862 г. и 1867г.

През 1866 г. сформира чета заедно с Хаджи Димитър и Желю Войвода, която действа из Сливенския балкан и в последствие се разделя.

През 1868 г. Стефан Караджа и Хаджи Димитър организират чета, с която да преминат от Румъния в България.

На 6 срещу 7 юли обединената чета, предвождана от двамата войводи, стъпва на брега на р. Дунав, край с. Вардим. Нейната цел е да вдигне общобългарско въстание и да донесе така желаното Освобождение.

Следват редица сражения в района на селата Караисен, Горна Липница и Вишовград, от които четата успява да се измъкне като дава не малко жертви.

В четвъртото сражение по пътя на четата на 10 юли 1868 г., в местността Канлъ дере (Кървав дол), много от четниците са избити, а войводата Стефан Караджа е пленен и откаран в русенския затвор, където издъхва на 30 юли 1868 г.

Поклон пред подвига на войводата Стефан Караджа, който заедно със своя брат по съдба Хаджи Димитър, се посвети на борбата за национално освобождение!

 

Виктория Михнева – уредник в Регионален исторически музей

„Д-р Симеон Табаков“ – Сливен