Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Юлияна Колева: Медиаторът е много важна фигура в споровете между граждани

26 март 2011 17:26,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 13 години, брой четения: 1919
001

Мотивът да се приемат промените в Закона за медиацията е директива на Европейския съюз. Едно от основните направления е промяната на статута на медиаторите. „За хората е важно да знаят, че допускаме самото извънсъдебно решение, което те постигат при медиатора, да бъде внесено в съда и то да бъде одобрено от съда, за да придобие качеството на съдебна спогодба, без да е имало съдебен процес”, заяви депутатът от ГЕРБ и член на Парламентарната комисия по правни въпроси Юлияна Колева. Това е необходимо за да може на базата на тази съдебна спогодба да се пристъпва към принудително изпълнение, ако такова е наложително. Колева даде пример със заем между граждани, при които е постигната спогодба. „Длъжникът признава, че дължи, но не може да се изплати в момента, уговорено е по какъв начин ще става изплащането, на какви вноски и след като бъде одобрено от съда, това става съдебна спогодба на базата на която се издава изпълнителен лист”, каза Колева. Така не се води цялостно съдебно производство по доказване, по осъждане, по обжалване на решението и т.н., които се проточват поне една година във времето в рамките на едно обикновено съдебно производство. От правна гледна точка също е важно времето, в което се извършва така нареченото производство по медиация, изключено е от срока по който тече давност по съответният спор така, че няма как да се злоупотребява със забавянето на дела. Ако въпреки усилията на медиатора и страните не се стигне до споразумение по този спор, процедурата по медиация да не е пречка за търсенето по съдебен ред на съответните претенции. Също е важно, че медиаторът не може да бъде разпитван, като свидетел в съда. Това, което споделят хората с медиатора, не може да се използва срещу тях в съда.

„Фигурата на медиатора е прекалено нова за нашето общество, мисля че тя би била много полезна, стига да започне да се използва от хората по-пълноценно. Медиаторът е човек, който е обучен в осъществяването на тъй наречените споразумения извън съда. Тогава, когато става въпрос за спорове между граждани, той е една изключително важна фигура, защото може да покаже и на двете страни техните права и неоснователни искания една към друга. Да ги насочи към едно компромисно решаване на техния спор и тази форма би могла да спести на гражданите твърде много пари и време, които са необходими за решаването на един съдебен спор. От друга страна пък, когато един спор не влезе в съда, това е облекчаване на съдебната система, която и без друго е изключително много натоварена.

Във всеки град включително и Сливен има хора, които се занимават с медиация и на гражданите остава възможността да ги потърсят”, каза още Юлияна Колева.