Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен дарява средства на църквите в няколко села и на „Музиката вместо улицата“

17 май 2023 13:02, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 287
Darenie

Дарение на средства в подкрепа на храмове в няколко населени места и на проекта на маестро Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“, ще направи Община Сливен. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на местния парламент в Сливен Димитър Митев, която обичайно той дава ден преди редовната сесия на Общинския съвет. И двете предложения за даренията са внесени от кмета Стефан Радев. Първото се отнася за храмовете „Св. Йоан Кръстител“ в село Бинкос, „Св. Георги“ в Глуфишево и „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Гергевец. И трите храма ще получат по 5 хил. лв. Към настоящия момент основните дейности по изграждане на храмовете в селата Гергевец и Бинкос, са приключили. Очаква се скоро те да бъдат готови, изографисани, оборудвани и да отворят врати. За храма в Глуфишево предстои полагането на основен камък за издигането му.

С 20 хил. лв. Общината ще подкрепи и безвъзмездно проекта „Музиката вместо улицата“ на световноизвестния цигулар Георги Калайджиев. Маестрото е създател на проекта, чрез който успешно се обучават млади музиканти от ромската общност на града. Те изучават солфеж и получават безплатни уроци по различни класически музикални инструменти – цигулка, виола, флейта, пиано и др. През изминалата година Общината подкрепи дейността на сдружението на бившия концерт-майстор, като дари тогава средства в размер на 30 хил. лв.

Днес сдружението продължава да се развива и да включва все повече деца и младежи с изявени дарби, които избраха пътя на музиката за свое бъдещо развитие.