Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител сезира отговорни държавни институции за проблема със Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

17 май 2023 13:15,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 395
Минчо Афузов

Областният управител Минчо Афузов изпрати писмо до премиера Гълъб Донев и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в което настоява за предприемането на незабавни мерки и бързо решаване на проблема с материалната база на Отделението по спешна медицина на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

„Към момента Отделението по спешна медицина функционира в крайно лоши материално-битови условя, като дели един коридор и няколко стаи с Центъра за спешна медицинска помощ. Това е извън всеки допустим компромис с материално-техническата база и медицинските стандарти за такова отделение. Нещо повече, в момента в сградния фонд на Центъра за спешна медицинска помощ тече ремонт, а МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ не разполага със свободни помещения, където да премести своето Отделение по спешна медицина. Това обстоятелство не само смущава дейността на отделението, но и се отразява крайно негативно върху пациентите, нуждаещи се от спешно диагностициране и лечение“, се казва в писмото до Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

От проведените разговори между ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Министерство на здравеопазването е станало ясно, че за строителството на ново Спешно отделение има избран изпълнител - ЗЗД „САНУС ИНВЕСТ 2020“, но той е заявил нежелание да изпълни договора си поради инфлацията и настоява за индексация. Наистина, през 2022 г. МЗ е отпуснало средства за индексация на сключените договори за ремонт на спешните отделения в страната, но само за тези, по които има стартирали строително-ремонтни дейности. За обекта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ строително-монтажните работи изобщо не са започвали, поради което обектът не е включен в списъка за индексации.

По време на среща с областния управител, изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров информира, че на територията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ вече е изграден първи сутеренен етаж, изравняващ площадката за строителството на ново Отделение по спешна медицина, проектиран така, че да осигурява лесен достъп както за линейки, така и към отделенията на основния болничен корпус. Това обстоятелство облекчава значително осъществяването на строително-монтажните дейности по проекта за изграждане на новото Спешно отделение.

„Обръщам към Вас с молба да окажете необходимото съдействие и намеса за изпълнение на проекта за изграждане на Отделение за спешна медицина към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД – нещо, което е крайно необходимо за 180-хилядното население на област Сливен. Надявам се, че решаването на проблема ще бъде задвижено в спешен порядък, с оглед високата му степен на важност и неотложност. Нека не оставяме жителите на град Сливен и област Сливен без нормално функциониращо Спешно отделение“, апелира в писмото си до отговорните държавни институции областният управител Минчо Афузов.