Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Д-р Васислав Петров пред БНР Стара Загора: Трябва да се осигури стабилност за областните болници

12 юли 2023 13:39, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 9 месеца, брой четения: 1093
Снимка: Емил Енчев

Трябва да се проведе дискусия за мястото на областните болници в системата на здравеопазването и да се осигури необходимото финансиране на дейностите им, защото те осигуряват спешния прием на пациенти във всяка една област. Това коментира в изнесеното студио в Сливен на Радио Стара Загора д-р Васислав Петров, директор на сливенската МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и председател на Националното сдружение на областните болници.

Той подкрепя и идеята на новия здравен министър д-р Христо Хинков за временен мораториум върху изграждането на нови частни болници.

 

В среща с новия министър д-р Васислав Петров е поставил и исканията на колегите си. „По-нататъшно развитие на болничната помощ трябва да се постави като въпрос и е нужна дискусия, за да се намери мястото на всички болници“, добави д-р Петров.

 

Той каза още, че областната болница в Сливен засега е в стабилно финансово състояние, като за полугодието отчита и счетоводна печалба от 600 хил. лв. Привличат се и млади лекари, като в момента там работят 35 специализанти. Средната брутна заплата на лекарите в здравното заведение, след последното увеличение, е 3 200 лв., при сестрите средното е 2 000 лв., а при санитарите - 1 100 лв.

 

"С нетърпение чакаме новия бюджет и приключването на преговорите между Здравната каса и Лекарския съюз, за да разберем колко ще бъде увеличението на съответните клинични пътеки, както и за да разберем с колко ще могат да увеличат възнагражденията", коментира още д-р Петров.

 

Интервю на Елена Балабанова с д-р Васислав Петров