Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен се събират най-добрите лекоатлети за състезание, посветено на легендата Михаил Желев

14 юли 2023 12:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 691

В памет на европейския шампион на 3000 метра стийпълчейз Михаил Желев родният му Сливен ще събере отново най-добрите лекоатлети на България. Те ще си дадат среща на 15 юли - само седмица след завършилия държавен шампионат по лека атлетика. На тази дата големият български спортист и Почетен гражданин на Сливен щеше да навърши 80 години.

 

В негова чест, с решение на Общинския съвет, покритата лекоатлетическа писта ще носи името му. Във фоайето й ще бъде поставен барелеф на Михаил Желев. Паметният знак ще бъде открит в събота от кмета Стефан Радев заедно със семейството на спортиста, много гости и близки.

 

Преди това, от 9,30 часа, на тренировъчния стадион до покритата лекоатлетическа писта ще започне състезание – мемориал „Златният шпайк“, посветен на 80-годишнината от рождението на първия български лекоатлет, класирал се в шестицата на олимпийски игри /1968 г./, и носител на престижната награда „Златен шпайк“ за най – добър лекоатлет на Европа /1969 г./ Участие са заявили над 200 състезатели от всички възрастови групи. Заедно с тях в мемориала ще се включат и много бивши и настоящи треньори, спортни деятели, хора, свързани с леката атлетика, и най-вече – приятели на Михаил Желев.

 

Организатори на събитието са Спортен клуб по лека атлетика „Михаил Желев“ – Сливен, Община Сливен, семейството и приятелите на Михаил Желев. Двигател на инициативата е синът на легендата в леката атлетика – Желязко Желев, който също е лекоатлет и рекордьор на България на 3000 м гладко бягане.

 

Очаква се награждаването да започне в 13,30 часа. След това ще се състои официалното откриване на барелефа.

Източник: nabludatel.bg