Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

5200 деца от общината участваха в превантивни дейности за спорт, творчество, екология, здраве и безопасно движение

17 юли 2023 13:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 217
посещение във ферма за щрауси

Близо 5200 ученици се включиха през учебната година в превантивните дейности на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Общината, отчете Комисията.

 

По 31 превантивни програми Комисията работи през първите 6 месеца на календарната година. Те обхванаха училищата в общината, след предварително подадени предложения, съобразени с възрастта, интересите и приоритетите на всяко от тях.

Девет от програмите се изпълняваха в рамките на цялата учебна година, като шест от тях са спортни – по футбол, волейбол, лека атлетика, олимпийско карате и различни спортни игри. Другите три са "Килерът на баба", свързан с пресъздаването на традициите от миналото, "Изкуство срещу вандализъм", по време на коята деца от Сливен разкрасиха стената на река Асеновска под ръководството на художници и стрийт-артисти, и Клуб "Хранене и здраве" за създаванне на рецепти за здровословно хранене.

 

В останалите програми акцентът е поставен върху създаването на доброволчески клубове по паралелки, които имат планирани различни по вид и значимост благотворителни и превантивни мероприятия, конкурси от различен характер, ателиета по интереси, творчески работилници, обособяване на Зелена класна стая, облагородяване на училищното пространство, обособяване на антистрес помещения, еко инициативи, свързани с опазването на Природен парк "Сините камъни", конкурси за подобряване успеваемостта на учениците в различни области, отбелязване на дати от превантивния календар и други.

 

Като финал на част от програмите, най-активно участващите деца получават за награда еднодневни екскурзия до тематично избрана дестинация от ръководителя. Едно такова емоционално пътуване бе до пермакултурна ферма "Biotiful" в село Росен, до фермата за щрауси в село Шипка, до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, до културни и исторически местности и други.

 

Успоредно с това се проведоха и вече традиционни събития, към които децата проявяват голям интерес: Пролетният футболен турнир за училищата в селата от общината и град Кермен, атрактивното състезание "Ваканция, здравей! Да играем безопасно", съвместно с ОД на МВР - Сливен, Летният спортен лагер и други.

 

В превантивната работа на Комисията участват и работят пряко с децата много педагози, художници, спортисти и спортни деятели, специалисти от различни професионални области. Целта е подрастващите да бъдат включени в полезни и привлекателни занимания, да оползотворят свободното си време интересно, да придобият нови умения, за да избегнат рисковете на улицата.

Снимки

кулинариящамповане на тенискикак се работи с щампакатерене на стена по време на летния лагерзабавления на летния лагерпътешествие до музея на Шипка