Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в Европейският парламент: 17 – 22 юли 2023 г.

17 юли 2023 14:09, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 424
Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Реформа на пазара на електроенергия в ЕС. Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) ще гласува законодателно предложение за реформа на пазара на електроенергия, което има за цел да създаде по-гъвкав, надежден и съобразен с нуждите на потребителите пазар на електроенергия, който насърчава производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници и защитава потребителите от нестабилност на цените (сряда).

На живо: заседание на ITRE, сряда, 19 юли, 10:00 ч. българско време

 

Здравен съюз на ЕС / субстанции от човешки произход. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще гласува проектозакон, чиято цел е за да се гарантира високо ниво на защита на човешкото здраве при медицинска употреба на т.нар. субстанции от човешки произход (SoHO), като кръв, тъкани, клетки и кръвна плазма. Тези вещества се използват за кръвопреливане, медицински асистирана репродукция, трансплантиране на стволови клетки и заместващи тъкани. Законопроектът има за цел да защити както донорите, така и реципиентите на такива субстанции (вторник).

На живо: заседание на ENVI, вторник, 18 юли, 10:00 ч. българско време

 

Законодателен акт за киберустойчивост. Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) ще гласува позицията си относно Акта на ЕС за киберустойчивост, който има за цел да подобри киберсигурността на продукти с цифрови елементи, например телефони, домакински уреди, автомобили, играчки, като се гарантира, че тези продукти имат по-малко уязвимости по отношение на сигурността и че производителите ще поемат отговорност относно киберсигурността през целия им жизнен цикъл. През 2021 г. глобалните щети от киберпрестъпност достигнаха 5,5 трилиона евро (сряда).

На живо: заседание на ITRE, сряда, 19 юли, 10:00 ч. българско време

 

Турция. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще гласува своята оценка на последните събития в Турция и предложения за бъдещите отношения между ЕС и страната. В проектодоклада се подчертава, че ЕС и Турция имат много близки отношения по въпросите на сигурността, търговията, икономиката и миграцията, като същевременно ясно се посочва, че членството в НАТО и ЕС са два различни процеса (вторник).

На живо: заседание на AFET, вторник, 18 юли, 10:30 ч. българско време

 

Върховен комисар на ООН по правата на човека. Подкомисията на ЕП по правата на човека (DROI) и Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще бъдат домакини на дебат с Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк (четвъртък).

На живо: заседание на DROI / LIBE, четвъртък, 20 юли, 12:00 ч. българско време

 

Неоповестяване на рисковете за здравето от страна на предприятията, произвеждащи пестициди. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще проведе обществено обсъждане по въпроса за неразкриването на отрицателното въздействие на определени химични вещества в състава на пестицидите върху човешкото здраве от страна на предприятията, които ги произвеждат. Изслушването се организира в отговор на неотдавнашни изследвания, показващи, че европейската промишленост, която произвежда пестициди е скрила значителен брой токсикологични изследвания от регулаторните органи на ЕС при подаване на заявление за одобрение или подновяване на разрешения за някои активни вещества (вторник).

На живо: заседание на ENVI, вторник, 15:30 ч. българско време

 

Среща на върха ЕС-Общност на латиноамериканските и карибските държави. Председателят на ЕП Роберта Мецола и съпредседателите на Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея (Евролат) ще направят обръщение по време на третата среща на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави, която ще се състои в Брюксел (понеделник).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола, след откриването на срещата на високо равнище на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави в Брюксел, ще проведе двустранни срещи с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, президента на Еквадор Гилермо Ласо и президента на Уругвай Луис Лакале Поу в понеделник.