Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и първото издание на празника „Златна праскова“

26 юли 2023 09:22, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 371
В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и първото издание на празника „Златна праскова“

В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и първото издание на празника „Златна праскова“, съобщиха от пресцентъра на община Сливен, които са организатори съвместно с Министерството на земеделието, Общински съвет - Сливен, кметство Гавраилово, местното Народно читалище „Слънце 1928“, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова“ и Националната служба за съвети в земеделието. В Долината на прасковите край Сливен се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България.

 

Превърналият се в традиция празник за Сливенския регион тази година ще се състои в дните от 25 до 27 юли, като днес ще бъде открита изложба на Мария Радева от Гавраилово. Официалното откриване на празника е предвидено за 27 юли от 10 ч., на централния площад в селото. Посетителите ще могат да видят изложба на отглеждани в региона сортове праскови, да дегустират плодовете, както и сладко от праскови, да научат новости и тенденции в бранша. Тема на ежегодния семинар ще бъде "Проблеми при измръзване на трайни насаждения и оптимизиране за растителна защита". Както БТА информира в края на март, т.г., насажденията в Сливенско пострадаха от измръзване и стопаните очакват компенсации от държавата. Традиционно в празника ще има фолклорна програма, конкурси Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

 

Овощарите в региона отчитат една трудна година, каза в интервю за БТА Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен. Освен щетите от измръзването през март, в нощта на 22 юли много градини пострадаха от градушка. Представителите на бранша очакват да разговарят за проблемите си с поканени от тях експерти от земеделското министерство.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА