Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов

26 юли 2023 09:23, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 440
Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов

Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов, деец на Македоно-одринското революционно движение, припомнят от Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" - Сливен.

 

Той е роден в град Сливен на 2 април 1877 година, в семейството на Велика Цонева и Хаджи Петър Асенов, брат на войводата Хаджи Димитър Асенов. Изключително много се повлиява от възгледите на Гоце Делчев и идеята за освобождение на Македония. Още през 1895 година иска да участва в македонското въстание, но е спрян от брат си Йордан (Юрдан). Няколко години по-късно, той напуска Сливен и заминава за Македония.

 

Асенов е един от главните участници в аферата „Мис Стоун“, войвода на Кукушката чета в Македония – „огнения даскал“, както са го наричали съвременниците му. Личен приятел на Гоце Делчев, близък съратник на Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов. Племенникът на Хаджията води няколко паметни сражения с турската армия при с. Постулар и при Арджанското езеро. Няколко дена след като въстанието е обявено, съдбата го отвежда в с. Корнишор, където му е съдено да завърши земния си път само на 26 години.

 

През 1993 г. паметна плоча на Кръстьо Асенов бе открита в центъра на Сливен. През януари, т.г. Инициативен комитет задвижи процедура за издигане на бюст-паметник на воеводата.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: РИМ-Сливен