Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен да предостави терени за база на медицински хеликоптери, предлага кметът Стефан Радев

26 юли 2023 12:36, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 217
Стефан Радев

Община Сливен да предостави бъзвъзмездно за управление шест дка терен от Индустриален парк „Бършен“ на Министерството на здравеопазването, е допълнителното предложение, което предстои да влезе в дневния ред на утрешната редовна сесия на местния парламент. Това анонсира днес на пресконференция пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.

 

Вносител на предложението е кметът Стефан Радев. То е в отговор на изпратено от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков писмо до сливенския градоначалник. В него се описва изпълнявана от министерството инвестиция за създаване на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. С оглед покритие на възможно най-голяма част от територията, при осигуряване на максимална ефективност и бързина при оказване на спешна медицинска помощ по въздух, се планира да бъде изградена оперативна база HEMS в Сливен, на територията на летище „Бършен“. Тя ще представлява хангар и площадка за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

 

Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

 

„Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, така че се надявам колегите от Общинския съвет да одобрят точката в дневния ред и тя да бъде гласувана. Крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ“, отбеляза председателят на местния парламент Димитър Митев.

 

26.07.2023 г.