Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пети четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се състоят на 5 септември в с. Медвен

28 август 2023 09:13, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 154
Велина Василева/БТА (архив)

Пети четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се състоят на 5 септември в с. Медвен, съобщиха от областната администрация в Сливен, които са организатори на събитието, заедно с Община Котел, Исторически музей - Котел, къща – музей „Захарий Стоянов“ и Кметство с. Медвен.

 

Програмата ще започне от 10 часа в местното читалище с награждаване на участниците от конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“. Както БТА съобщи, деветокласничката Стилияна Стефанова от Средно училище „Неофит Рилски", гр. Твърдица спечели първо място в Националния ученически конкурс.

 

Сред докладите в научния форум са „Захарий Стоянов и Съединението на Източна Румелия с Княжество България“ на Васил Димчев – уредник в къща-музей „Захарий Стоянов“ с. Медвен, „Захарий Стоянов като изследовател на историята“ – проф. Пламен Павлов, ВТУ, „Нашият съвременник Захарий Стоянов“ – проф. Захари Захариев, фондация „Славяни“, София, „Захарий Стоянов в българското кино“ – Вера Таскова, уредник в ИМ Котел, „Придобити чрез дарения движими културни ценности във фонда на къща – музей „Захарий Стоянов“ с. Медвен – Ивайло Иванов, екскурзовод в ИМ Котел, „Трилогията „Записки върху Записките на Захарий Стоянов“ – Иван Гранитски, член-кореспондент на БАН, „Затвори“ или българщината“ – писателят Любомир Котев.

 

Концерт ще изнесе оперната прима Татяна Шиварова, а в 12:30 ч. пред паметника на Захарий Стоянов в селото ще бъдат поднесени венци и цветя.

 

Първото издание на "Захаристоянови четения" бе през 2019 година по повод 130 години от неговата кончина. Целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност. Не на последно място - да се провокира общественият интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА