Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила

28 август 2023 09:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 594
Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила

Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила край Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, които подкрепят в организацията Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

 

Съборът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений Янакиев. Тази година той е посветен на Христо Христов, председател на федерацията, който почина внезапно през 2022 г. На негово име е учредена фондация, която да популяризира и подпомага танцовото изкуство на каракачаните.

 

„Поздравявам Федерацията на каракачаните за енергията и усилията, с които пази и предава на поколенията техните традиции и културна идентичност, каза при откриването кметът Стефан Радев. Каракачанският етнос ревностно пази традициите си и в същото време е напълно интегриран в социалния, културен и стопански живот на нашата държава. Хора трудолюбиви, предприемчиви, уважаващи и зачитащи семейните традиции и ценности", каза кметът.

 

Участниците и гостите бяха приветствани още от председателя на Федерацията на каракачаните в България Никола Къчев. „Ние, каракачаните, се гордеем със своя произход. Федерацията прави всичко възможно, за да съхранява нашия език и култура“, каза Къчев.

 

Специален гост е председателят на общонародното дружество на каракачаните в Гърция Георгиус Мучанас. Той определи Федерацията на каракачаните у нас като мост на приятелството между България и Гърция.

 

В тридесетото издание на събора се изявяват много местни участници, танцови ансамбли, както и известни гости от Гърция. Всеки желаещ ще има възможност да разгледа отблизо изградения каракачански стан, който е атракция за туристите през цялата година.

 

Към събитието има засилен интерес, като се наложи полицейски патрул да организира натовареното движение в местността днес.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: община Сливен