Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиера на спектакъла "Майстора и Маргарита" подготвя Държавният куклен театър в Сливен

01 септември 2023 17:05, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 651
Премиера на спектакъла "Майстора и Маргарита" подготвя Държавният куклен театър в Сливен

Спектакъла "Майстора и Маргарита" по романа на Михаил Булгаков ще види сливенската публика през новия творчески сезон на Държавния куклен театър, съобщи днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на културния институт Ефимия Павлова. Той е жанрово обособен като куклен театър за възрастни и се реализира на лабораторен принцип с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по Програма за възстановяване и развитие на държавни, общински и регионални културни институти.

 

Предпремиерното представление ще бъде от 19 часа на 16 септември, а официалната премиера ще бъде на 13 октомври при закриването на Международния фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" – Сливен 2023г.

 

Режисьорът Димитър Стефанов акцентира върху това, че драматизацията е дело на целия състав, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината". По думите му малко театри в страната работят по този начин, като посочи, че това отнема много време. Лабораторията е била разделена на четири области - музика, танц, сценография и драматургия, като освен насочени към самия роман, търсене на кодове, знаци, стилове, изразни средства, актьорите са изследвали и собствените възможности.

 

"Спектакълът е изключително пъстър и калейдоскопичен, смесвайки в себе си най-различни визуални средства, изключително сложна партитура за актьорската игра, тъй като те играят по няколко роли, които се сменят за части от секундата - едновременно с кукли и в жив план, едновременно в танци и песен", каза още Димитър Стефанов. По думите му зрителите ще видят много любопитни и сложни за изработка кукли.

 

Представени са три сюжетни линии - любовната история на Майстора и Маргарита, историята на Пилат Понтийски и Йешуа Ха-Ноцри и пристигането на Воланд (т.е. Сатаната) в Москва. Според режисьора текстът звучи много актуално. "Той е една притча за това колко лесно забравяме важните неща, за любовта, която е основен двигател на нашето съществуване". Неговите очаквания са, че зрителите ще изживеят истински празник за сетивата, от който да си тръгнат малко по-добри, смирени и обнадеждени.

 

Създателите на спектакъла са единодушни, че са вложили голяма доза любов, интерпретирайки едно велико творчество, каквото е най-прочутият роман на Михаил Булгаков. В себе си романът съдържа толкова много послания, сатира, гротеска, трагедия и патос, докосва се до човешката същност и всички предизвикателства и емоции, през които минава един човешки живот, смята Ефимия Павлова.

 

В спектакъла участват почти всички актьори от трупата на театъра - Андрей Иванов, Алекса Манчева, Вангел Апостолов, Виктория Петрова, Василена Чернаева, Георги Янев, Димо Савов, Илияз Иляз, Мадлен Бисерска, Миглена Господинова, Петър Петров, Росен Иванов, Силвана Петрова, Яница Халачева. За трима от тях представлението е дебютно.

 

Преводач е Боян Станков, сценарият е на Димитър Стефанов и всички участващи актьори, режисьор е Димитър Стефанов, сценографията е дело на Ясмин Манделли. Музиката е на Милен Апостолов, хореография - Анна Кабакова, изработка кукли, костюми, декор и реквизит - Евгения Лачева, Петър Чекуров, Йоланта Иванова, Александър Гаралов и Пепа Николова.

 

Пълен запис от пресконференцията може да видите <a hreef="https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/17774">тук</a>.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Снимки

 Ефимия Павлова, директор,снимка:Велина ВасилеваМадлен Бисерска (ляво), Димитър Стефанов (дясно)снимка:Велина Василева Андрей Иванов (ляво), Вангел Апостолов (дясно) снимка:Велина Василева